Volledig scherm
© Frans Nikkels

Primeur in Twenterand: Eendrachtig bierfestival

VRIEZENVEEN - De eerste editie van het Eendrachtig Bierfestival is zaterdag 8 oktober op het terrein van IJsclub De Eendracht in Vriezenveen. Veertien brouwers laten de bezoekers vanaf 15.00 uur kennismaken met de meest uiteenlopende speciaalbieren. Het is een initiatief waarmee de club geld hoopt te verdienen dat nodig is voor het vervangen van de volledig versleten asfaltlaag van de skeelerbaan aan de Geesterenseweg.

Penningmeester Freddy Voerknecht van De Eendracht en zijn zoon Robert wilden een evenement organiseren om een bijdrage te leveren aan het behoud van de skeelerbaan. „Het moest wel iets zijn dat nog niet bestond in Twenterand.” Robert Voerknecht (eerder tien jaar voorzitter van het Randrockfestival in Vriezenveen) kende het fenomeen bierfestival. „Dat wilden wij ook in Vriezenveen.”

Ambachtelijk
Het Eendracht Bierfestival beleeft zaterdag 8 oktober tussen 15.00 en 22.00 uur (al is er een vergunning tot 01.00 uur) de primeur. Er doen veertien brouwers van ambachtelijk gebrouwen speciaalbieren mee. „Bezoekers kunnen kiezen uit 57 bieren”, aldus Robert.

Zitten
In een tent van 20 bij 30 meter staat een groot terras met 300 zitplaatsen. „Dat hoort bij zo’n festijn”, legt Robert uit. „Je wilt toch in alle rust lekker van zo’n bijzonder biertje genieten. Dj’s draaien passende muziek”

Proefglas
Bij binnenkomst kan een proefglas worden gekocht, inclusief plattegrond om te zien waar welk biertje worden geschonken. Het karakter van elk brouwsel wordt in een zin omschreven. Een biertje kost een consumptiemunt. Een munt kost 2,25 euro.

Over de hoogte van de opbrengst durven de twee geen voorspellingen te doen. Ze hopen deze eerste editie quitte te draaien. „Maar alle extra inkomsten zijn erg welkom. Voor het behoud van de skeelerbaan.” Het is de bedoeling dat er een vervolg komt.

Almelo e.o.