Volledig scherm
Op deze plek, aan de N36, moet een zonnepark verrijzen. Maar de bestelde panelen deugen mogelijk niet. © Emiel Muijderman

Productiefoutje: Twenterand moet mogelijk 40.000 zonnepanelen terugsturen

VRIEZENVEEN - De realisatie van Zonnepark Oosterweilanden, het duurzame stokpaardje van de gemeente Twenterand, dreigt met drie tot vier maanden te worden vertraagd. De geteste zonnepanelen leveren niet het beloofde vermogen op. Mogelijk moet Twenterand daardoor 40.000 nieuwe panelen bestellen.

Beschadigingen

Uit testen van onderzoeksinstituut SolarTester blijkt dat de panelen de beloftes niet waarmaken. Ze zouden 310wp leveren, maar in een aantal panelen zitten mogelijk beschadigingen. Daarom is extra onderzoek nodig.De panelen worden eerst door twee onafhankelijke onderzoeksbureaus getest in een laboratoriumsetting. Dat onderzoek gaat vier weken duren, waardoor de opleverdatum nu al is opgeschoven van 1 juni naar 14 juni.

Vertraging

Aan de hand van die resultaten, wordt besloten of de panelen van voldoende kwaliteit zijn en alsnog geïnstalleerd kunnen worden.  Als de uitslag negatief is, zal producent IZEN de panelen terugnemen en moet Twenterand nieuwe zonnepanelen bestellen. Dat zou, naar verwachting, een vertraging van drie tot vier maanden betekenen.  

3.000 huishoudens

Zonnepark Oosterweilanden biedt ruimte aan 40.000 zonnepanelen op een terrein van 14 hectare. Het park, ten oosten van de N36, moet meer dan drieduizend huishoudens in Twenterand van stroom gaan voorzien. De oplevering werd eerder ook al een keer opgeschoven. Aanvankelijk wilde Twenterand het zonnepark zelfs op 1 mei in gebruik nemen. 

Om heel Twenterand van zonne-energie te voorzien, is ongeveer 577 hectare zonnepanelen nodig. 

Almelo e.o.