In Daarlerveen is onrust, nu er wordt doorgewerkt aan het kanaal Almelo - De Haandrik.
Volledig scherm
In Daarlerveen is onrust, nu er wordt doorgewerkt aan het kanaal Almelo - De Haandrik. © GinoPress B.V.

Provincie over onrust in Daarlerveen: ‘Geen trillingen, werkzaamheden aan kanaal gaan door’

DAARLERVEEN/ZWOLLE - In Vroomshoop liggen de werkzaamheden aan het kanaal stil, maar in Daarlerveen wordt gewoon doorgewerkt. Het zorgt voor onrust bij buurtbewoners. Eén gezin zou zelfs een gestutte woning hebben verlaten.

Bij kanaalbewoners in Daarlerveen is onrust ontstaan, nadat er is doorgewerkt aan het vervangen van damwanden. Aanvankelijk meldde de provincie dat de werkzaamheden stil kwamen te liggen nadat er trillingen in de grond zijn geconstateerd ter hoogte van de Hoofdstraat in Vroomshoop. Daar wordt niet doorgewerkt, maar op alle andere locaties wel, laat de provincie weten.

Huizenbezitters vragen zich af waarom er in Daarlerveen wel wordt gewerkt. „In Daarlerveen zijn geen trillingen geconstateerd”, aldus een woordvoerder van de provincie Overijssel. 

Huis verlaten

Risico’s op schade blijven daardoor op andere locaties achterwege, bevestigt de persvoorlichter. Dat staat haaks op het gevoel dat in Daarlerveen heerst. Een gezin zou, vanwege de angst voor instortingsgevaar van hun gestutte woning, zelfs zijn uitgeweken naar een recreatiepark in de buurt. 

Slechte staat

De werkzaamheden zijn noodzakelijk, omdat de damwanden in een zeer slechte staat zijn. Tegelijk zijn er al grote problemen langs het kanaal. 170 woningen hebben schade sinds het kanaal geschikt is gemaakt voor grotere schepen. Twee woningen zijn inmiddels onbewoonbaar.  Momenteel wordt onderzocht of die problemen verband houden met eerdere werkzaamheden. De onderzoeksresultaten volgen aan het einde van het jaar.

Of en wanneer de werkzaamheden aan damwanden in Vroomshoop een vervolg krijgen, is nog niet duidelijk.

Volledig scherm
© GinoPress B.V.
Volledig scherm
© GinoPress B.V.

Almelo e.o.