Volledig scherm
Sloopbedrijf Hein Heun uit Vroomshoop ruimt het puin van het purhuis in Vriezenveen op. © Carlo ter Ellen

Purhuisfamilie in Vriezenveen vangt bot: ‘Bezwaar maken tegen rekening kan hier niet’

ZWOLLE/VRIEZENVEEN - De bestuursrechter in Zwolle heeft een bezwaar van de ‘purhuisfamilie’ in Vriezenveen, die een factuur van ruim 60.000 euro niet wil betalen aan de gemeente Twenterand, van tafel geveegd. Inhoudelijk geeft de rechter geen oordeel, maar de strijd werd op de verkeerde plek uitgevochten. 

De familie Keijzer en de gemeente Twenterand steggelen over het betalen van een rekening voor het ruimen van het gesloopte huis van de familie aan de Hoffmansweg. 

Ziek

Er zijn verhalen bekend van klachten van bewoners van ‘purhuizen’, die zeggen ziek te zijn van de pur. Dat speelde ook in Vriezenveen. Door het huis te slopen, leek er een eind te komen aan de ellende. Maar niets bleek minder waar.

Toen de familie het purhuis vorig jaar zelf sloopte en de buurt na enkele dagen klaagde dat het puin er nog lag, besloot Twenterand de boel te laten opruimen door sloopwerk- en afvalverwerkingsbedrijf Hein Heun uit Vroomshoop. 

Gepeperde rekening

De gemeente schoof de rekening door naar de familie, maar die weigert het te betalen. Want de familie gaf geen toestemming. De factuur liegt er niet om: 61.773,17 euro.

De factuur moest voor 1 april van dit jaar worden betaald. Maar daartegen maakte de familie Keijzer bezwaar. De bestuursrechter van Rechtbank Overijssel in Zwolle, waar op 26 november de zitting diende, oordeelt nu dat er met het opsturen van de rekening voor het opruimen van het sloopafval juridisch gezien geen sprake is van een bestuurlijk besluit waartegen je beroep kunt instellen en waartegen je dus bezwaar kunt maken. Dat valt volgens de rechter onder het civiele recht. 

Goedbedoeld advies

Het beroep dat de familie instelde, is dan ook ongegrond verklaard. Inhoudelijk geeft de rechter geen oordeel over het geschil. Maar, adviseerde de rechter tijdens de zitting: „Er samen uitkomen, dat is de verstandigste weg.” 

„De gemeente zou niet voor 62.000 euro moeten gaan en de familie niet voor 0 euro. Ergens zouden ze elkaar moeten vinden”, stelde ook de advocaat van de gemeente toen. „Maar ik beluister niet dat die bereidheid er is. Dan is mediation niet zo zinvol.” 

Geen schikking

En dus is er nog steeds een onbetaalde rekening van bijna 62.000 euro. Die de familie niet wil betalen. Hoewel: Keijzer bood de gemeente Twenterand eerder aan om te schikken voor 10.000 euro. Keijzer wilde dan 10.000 euro betalen en daarmee basta. Maar daarop volgde geen respons.

De familie kan de rekening nog steeds aanvechten. Dan moet zij dus naar de civiele rechter stappen.

Almelo e.o.