Volledig scherm
Geert Wilders heeft volgens Veltmeijer 'een bepaalde rol' in deelname van de PVV in Twenterand. © ANP

PVV in Twenterand? Het is wachten op de goedkeuring van Geert

VROOMSHOOP - De PVV timmert aan de weg in Twenterand. Maar of de partij ook daadwerkelijk meedoet, wordt pas aan het einde van het jaar duidelijk. Geert Wilders speelt daarin een belangrijke rol.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, in maart 2017, bleek al dat de PVV in de afgelopen jaren aan populariteit heeft gewonnen in Twenterand. In Westerhaar werd de partij van Geert Wilders de grootste, en ook in Vroomshoop en Geerdijk kon de PVV op veel steun rekenen. Alleen in Den Ham en Vriezenveen zat de partij niet bij de grootste twee.

Kort daarop kwam de aankondiging dat de PVV ook in Twenterand voet aan de grond wil krijgen, door mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. En daaraan wordt nu hard gewerkt, zegt Erik Veltmeijer. De inwoner van Vroomshoop is fractievoorzitter van de PVV Overijssel en bemoeit zich actief met het wervingsbeleid. Geen gemakkelijke klus, geeft hij aan. "We zijn nog niet helemaal compleet, maar als je kijkt naar het aantal zetels dat haalbaar is, hebben we voldoende mensen. Al hebben we er nog graag wat bij." 

De PVV'er geeft aan dat zijn partij, zonder GBT, in Twenterand zou kunnen gaan voor zeven of acht zetels. "Nu gaan we voor de helft daarvan. Maar het blijft nattevingerwerk."

Programma

Momenteel wordt gewerkt aan een verkiezingsprogramma, waarin plek is voor de landelijke speerpunten van de partij. Maar waarmee kan de PVV zich lokaal onderscheiden? "We zullen een standpunt moeten innemen over het zwembad, en zaken als de jeugdzorg en de WMO", zegt Veltmeijer. "Maar Twenterand hoeft geen besluiten te nemen over een moskee, zoals bijvoorbeeld in Enschede."

De potentiële raadsleden, waarvan Veltmeijer niet exact aangeeft wie en hoeveel het er zijn, worden op dit moment getraind. Een keer in de maand, op een vrijdagavond of een zaterdag, komen ze bij elkaar en krijgen ze uitleg over de speerpunten. 

Een strenge selectie is noodzakelijk, geeft Veltmeijer aan. "Als je gaat uitbreiden, moet je uitkijken dat je er geen LPF-achtige personen ertussen hebt zitten." Niet iedereen overleeft de keuring dan ook. "We hebben ook mensen af laten vallen, omdat ze niet trainbaar waren of omdat ze het gedachtegoed van de PVV niet volledig omarmen."

Volledig scherm
Erik Veltmeijer, PVV'er uit Vroomshoop.

Lijsttrekker?

Op de vraag of hij als Vroomshoper niet de ideale lijsttrekker zou zijn, houdt hij zich op de vlakte. "Zover zijn we nog niet." Hij wijst ook op zijn werk als fractievoorzitter van de PVV Overijssel en zijn baan in het onderwijs en geeft aan dat hij daar druk mee is. Maar: "Ik zou het graag doen, er is alleen nog niet over gesproken."

Sowieso is het de vraag of de PVV straks überhaupt wel meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in Twenterand. Dat wordt vóór 2018 echter duidelijk. Veltmeijer: "De vorderingen zijn goed. Maar een definitieve klap volgt pas als de kandidatenlijst af is en 'Den Haag' toestemming geeft."

Met Den Haag bedoelt Veltmeijer de selectiecommissie van de PVV, en daarmee bedoelt hij ook Wilders. Of, zoals hij het zelf zegt: "Geert heeft daarin ook een bepaalde rol."

  1. Natuurorganisatie KNNV luidt de noodklok: ‘Help, het cultuurlandschap verdwijnt!’
    PREMIUM

    Natuurorga­ni­sa­tie KNNV luidt de noodklok: ‘Help, het cultuur­land­schap verdwijnt!’

    VRIEZENVEEN - De Koninklijke Vereniging voor Veldbiologie afdeling Vriezenveen (KNNV) is bezorgd over het buitengebied van de gemeente Twenterand. De natuurorganisatie luidt de noodklok over het gebied Het Veenschap tussen Vriezenveen en Westerhaar-Vriezenveensewijk. ‘We zien dit landschappelijk en cultuurhistorische deel van de gemeente Twenterand hard achteruitgaan’, schrijft de KNNV in een brandbrief aan B en W en de raad van Twenterand.

Almelo e.o.