Volledig scherm
PVV-raadslid Erik Veltmeijer. © Carlo ter Ellen

PVV: 'islamitische oproep in Vriezenveense kerk is wél een probleem'

VRIEZENVEEN - De PVV Twenterand wil niet dat er in de Ontmoetingskerk in Vriezenveen een islamitische oproep tot gebed wordt gedaan. De partij roept de organisatie van voorstelling The Armed Man, waar de oproep in voorkomt, op deze scene te schrappen. 

The Armed Man, een uitvoering over oorlog en de gewenste vrede, bevat onder meer de azan, de oproep tot gebed voor moslims, waarin onder meer āllahu ākbar (God is de grootste) te horen is. In Saasveld stuitte dat anderhalf jaar geleden op kritiek van het bisdom en werd dit onderdeel van de uitvoering uiteindelijk niet in de kerk, maar daarbuiten gehouden. 

Voor de organisatie van The Armed Man in Vriezenveen is de islamitische oproep tot gebed geen probleem, zo vertelde organisator Bert Webbink onlangs in deze krant.

Verbinden

„We willen als Ontmoetingskerk graag verbinden en ontmoeten en daar past deze uitvoering goed in. Ik had ook niet verwacht dat het een probleem zou zijn, maar heb het voor de zekerheid toch maar nagevraagd, voordat we alles hadden geregeld en het uiteindelijk toch niet door zou kunnen gaan.” Het kerkbestuur was volgens hem 'direct enthousiast'. 

Maar de PVV Twenterand ziet die oproep helemaal niet zitten. „Hoe is het mogelijk dat er in een kerk in de gemeente Twenterand een islamitische oproep tot gebed gedaan gaat worden waarbij moslims wordt opgedragen een gebed te verrichten waarin zij christenen afgedwaalden noemen en Joden vervloeken”, vraagt raadslid Erik Veltmeijer zich af.

Naïef 

„Het getuigt van grote naïviteit om een persoon in je kerk uit te nodigen en die vervolgens de gelegenheid te geven anderen op te roepen jouw kerk en je geloofsgenoten te beledigen. Hoe naïef wil je het hebben?”

De PVV Twenterand wil dat de organisatie de scène schrapt, doen ze dit niet, dan stelt de partij hierover vragen in de raadsvergadering van 15 mei. 

Saillant detail; de vragen komen dan wel te laat. De uitvoeringen zijn op maandag 14 en dinsdag 15 mei. 

Volledig scherm
De oproep tot gebed werd in Saasveld buiten gedaan. © Christian van der Meij

Almelo e.o.