Volledig scherm
Twenterand beslist over varkensfokkerij in Beerzerveld. © ANP

Raad Twenterand buigt zich over komst nieuwe varkensfokkerij

BEERZERVELD - De gemeenteraad van Twenterand heeft het laatste woord over de komst van een grote varkensfokkerij in Beerzerveld op de gemeentegrens van Ommen en Twenterand. Om de bouw van het nieuwe bedrijf toe te staan, moet de raad een zogeheten 'verklaring van geen bedenkingen' afgeven.

Het plan betreft de bouw van een compleet nieuw zeugenbedrijf voor 3.003 fokzeugen, 432 opfokzeugen en vier dekberen. Het bedrijf, waar vijf tot zes medewerkers actief zullen zijn, wil zich uitsluitend met fokken bezig houden. Na het spenen gaan ze naar een ander bedrijf om tot fokzeug of vleesvarken uit te groeien. De huidige bebouwing wordt geheel gesloopt, op die plek verrijzen dan drie geschakelde stallen.

Geen bedenkingen

Kanttekening hierbij is dat het nieuwe gebouw het bouwblok met iets meer dan 2500 vierkante meter overschrijdt, op Twenterands grondgebied, en dat is in strijd met het bestemmingsplan. Hiervoor kan wel een uitzondering worden gemaakt, maar daarvoor is een zogeheten 'verklaring van geen bedenkingen' van de gemeenteraad nodig. Die beslist daar naar verwachting eind september over.

Volgens wethouder Ben Engberts is de kans klein dat de verklaring niet wordt afgegeven. "Alles wat onderzocht moet worden, is onderzocht en ze voldoen keurig aan de voorwaarden."

Zo is er onder meer gekeken naar geluid, luchtkwaliteit, externe veiligheid, duurzaamheid, gevaren voor de volksgezondheid, flora en fauna en naar de mobiliteit. Het college ziet, gelet op bovenstaande, geen bezwaren tegen de realisatie van het plan.

Almelo e.o.