Volledig scherm
Burgemeester Cornelis Visser (midden) van de gemeente Twenterand: © Rikkert Harink

Raad Twenterand: positief over advies herbenoemen burgemeester Visser

VRIEZENVEEN - Cornelis Visser kan zich opmaken voor een nieuwe periode van zes jaar als burgemeester van de gemeente Twenterand. De formele herbenoeming is medio juni. De gemeenteraad stemde donderdagavond achter gesloten deuren over het advies van de vertrouwenscommissie.

Die commissie gaf aan: doorgaan met Visser. De raad nam dat advies over. De commissaris van de Koning van de provincie Overijssel, Ank Bijleveld, is nu aan zet. Zij moet op haar beurt de minister van Binnenlandse zaken adviseren over de herbenoeming.

Visser werd op 1 juni 2010 benoemd tot burgemeester van de gemeente Twenterand. Visser heeft eerder aangegeven in te zijn voor herbenoeming. Vier maanden voor het aflopen van zijn ambtstermijn moet de raad een aanbeveling doen richting commissaris van de koning en de minister van binnenlandse zaken.

Twijfels
Hoe de raadsfracties afzonderlijk op het advies van de vertrouwenscommissie - met alle fractievoorzitters uit de raad van Twenterand - hebben gereageerd blijft geheim. Het is individuele raadsleden ook verboden daarover uit de school te klappen.

De afgelopen tijd is echter duidelijk geworden dat sommige fracties twijfels hebben over het functioneren van Visser. Niet voor niets hebben de oppositiepartijen inmiddels twee moties tegen hem ingediend. Moties die het overigens nooit haalden, omdat de coalitiepartijen CDA, SGP en de ChristenUnie de burgemeester in die gevallen bleven steunen.

Indruk
Visser maakte de afgelopen jaren wel indruk door onder meer GHB op de lijst met harddrugs te krijgen en door handelend op te treden en panden te sluiten waar drugs zou zijn gedeald. Ook heeft hij de raad toegezegd keihard te gaan werken aan een cultuuromslag op het gemeentehuis.

In een rapport over de grondtransacties vanaf 2001 in Twenterand rees een beeld van een cultuur onder ambtenaren waarbij zij niet luisterden naar advies, langs elkaar heen werkten en bij de aankoop van gronden in zakelijk opzicht ten nadele van de gemeente handelden.

Cornelis Visser

Politieke functies
2006-2007 Wethouder van Goedereede
2007-2009 Lid Europees Parlement
​2010-heden Burgemeester van Twenterand

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Almelo e.o.