Foto Konijnenberg in Den Ham.
Volledig scherm
Foto Konijnenberg in Den Ham. © Carlo ter Ellen DTCT

Raad van State haalt streep door 'belevingscentrum' in Den Ham

DEN HAAG/DEN HAM – De Raad van State heeft woensdag met een uitspraak een streep gehaald door de eerste vergunningaanvraag voor het 'belevingscentrum' van fotospecialist Konijnenberg aan de Kroezenhoek in Den Ham.

De Raad van State, het hoogste rechtsorgaan in Nederland, stelt dat de gemeente Twenterand in 2015 terecht een door Konijnenberg aangevraagde vergunning voor een zogeheten belevingscentrum weigerde. Een conclusie die de rechtbank Overijssel eerder ook al trok.  In de tussentijd is het bedrijf al die jaren wel gewoon actief, zonder dat het daarvoor een vergunning heeft.

Kroezenhoek

Konijnenberg – een internetbedrijf met een winkel - verhuisde in 2015 van de kern van Den Ham naar het bedrijventerrein aan de Kroezenhoek; op die locatie heeft het bedrijf een belevingscentrum, waar bezoekers camera’s en andere apparatuur kunnen testen en waar cursussen worden gegeven. Vervolgens kunnen de klanten de geteste apparatuur kopen in het belevingscentrum.

Het belevingscentrum valt onder detailhandel, omdat Konijnenberg vanaf die locatie rechtstreeks aan klanten verkoopt. Maar dat is in strijd met de regels. Zowel de gemeente als de provincie willen geen reguliere winkels op bedrijventerreinen. In Twenterand mogen daar hoogstens winkels in hele grote, volumineuze artikelen zitten, zoals woon- en caravanwinkels. Daar valt Konijnenberg niet onder.

De gemeente heeft vorig jaar een dwangsom aan Konijnenberg opgelegd, voor de illegale situatie. Daarover loopt een aparte procedure bij de rechtbank.

'Strategisch'

Volgens Harold Konijnenberg heeft de uitspraak geen gevolgen. De kans dat de Raad van State anders zou denken over de vergunning dan de gemeente en de rechtbank achtte Konijnenberg al klein. Dat ze toch naar de Raad van State stapten, was een ‘strategische zet’. „Als je rechtsmiddelen hebt, moet je er gebruik van maken. Dit is puur een formele afhandeling van de eerste aanvraag.” 

Verder stelt hij dat de bal bij de gemeente en provincie ligt. „Als ze uiteindelijk toch mogelijkheden zien om af te wijken, kunnen ze wel drie aanvragen hebben afgewezen, maar ben je er bij de vierde alsnog.”

De fotozaak heeft al een tweede vergunningaanvraag ingediend, die overigens ook is afgewezen. Met die vergunning doorloopt het bedrijf nu dezelfde procedure als met de eerste aanvraag. Ondertussen gaat de verkoop van camera's gewoon door. Harold Konijnenberg vindt het zelf maar een hoop gedoe om niks. „Eigenlijk gaat het nergens om”, zegt hij. „Het kost alleen maar tijd en geld en dat besteed ik liever aan het uitbreiden van ons bedrijf.” 

Regelgeving

Twenterand zit met de kwestie in de maag, omdat het Konijnenberg – een bedrijf dat werk biedt aan circa 50 mensen – niet kwijt wil. De regels bieden op dit moment echter geen mogelijkheden voor het 'unieke' internetbedrijf met een fysieke winkel. Daarom hopen de fotozaak en de gemeente dat Overijssel de regels aanpast - mogelijkheden daartoe worden op dit moment onderzocht - zodat een bedrijf als Konijnenberg op die plek in Den Ham kan blijven. „In andere provincies zijn er voor gemeentes meer mogelijkheden om er vanaf te wijken”, stelt Konijnenberg. „Bij honderden bedrijven in Overijssel speelt hetzelfde probleem. Ze moeten het gewoon goed oplossen en ik ben ervan overtuigd dat dit gaat gebeuren, want iedereen ziet er de noodzaak wel van in.”

Almelo e.o.