Volledig scherm
© Thinkstock

Raad van State: zandwinning in Kloosterhaar kan sneller

KLOOSTERHAAR/DEN HAAG - De Raad van State geeft de provincie Overijssel nog eens vier maanden de tijd om uit te leggen waarom er nog zeven jaar lang zand gewonnen moet worden bij de Oude Vaart in Kloosterhaar. Wat de Raad van State betreft zou die zandwinning veel sneller afgerond kunnen worden.

Volgens de Raad van State is zeven jaar te lang en kan het zandwinbedrijf vof Oude Vaart het resterende zand eenvoudig in een kortere periode winnen. Overijssel krijgt van het hoogste rechtsorgaan zestien weken de tijd alsnog met een sluitend verhaal te komen. Of de provincie past de vergunning aan en neemt daarin een kortere zandwinperiode op.

Crisis
Met de uitspraak komt de raad omwonende en bezwaarmaker G. Bies deels tegemoet. Bies meent dat de provincie geen vergunning meer had mogen verlenen, omdat de zandwinperiode in 2015 afliep. De raad is het op dat punt niet eens met Bies. In de tussenuitspraak zegt de raad dat de vraag naar bouwzand door de economische crisis van 2008 inzakte. De raad ziet dat als overmacht, waardoor de provincie de vergunning in 2015 alsnog met een aantal jaar mocht verlengen.

Gortig
Alleen een verlenging tot 1 januari 2023 vindt de raad te gortig. Immers, Oude Vaart mag in totaal 525.000 kubieke meter zand winnen. En daarvan was in 2015 al bijna 200.000 kuub gewonnen. De raad oordeelt dat Oude Vaart geen zeven jaar nodig heeft de resterende 340.000 kuub te winnen en dat de provincie binnen vier maanden een nieuw besluit moet nemen.

Als het bestuursrechtscollege niet tevreden is gaat de vergunning alsnog van tafel en moet Oude Vaart de zandwinning staken.

Almelo e.o.