Volledig scherm
Roken bij de ingang van het gemeentehuis: binnenkort verboden. Foto ter illustratie. © ROBIN UTRECHT

Raadslid neemt schroevendraaier mee om asbak gemeentehuis Vriezenveen te demonteren

VRIEZENVEEN - Hij had het benodigde gereedschap al op zak. Raadslid Reusken opperde dinsdagavond om de entree voor het gemeentehuis in Vriezenveen per direct rookvrij te maken. „Ik heb de schroevendraaier al bij me. Als u de toezegging doet, zal ik zorgen dat de asbak eraf gaat”, zei Reusken dinsdagavond tegen wethouder Mark Paters.

Ambtenaren en raadsleden moeten verderop lurken

Reusken kwam met dat idee naar aanleiding van een nationaal akkoord, dat moet zorgen voor een rookvrije generatie. Wethouder Mark Paters stond het niet toe dat Reusken per direct de asbak zou verwijderen, maar ziet het plan wel zitten. „Daar zijn we toe bereid. Onder voorbehoud van akkoord van de ondernemingsraad”, antwoordde de wethouder. Volgens Reusken moeten bezoekers aan het gemeentehuis, gemeentemedewerkers en raadsleden daardoor voortaan maar een eind verderop aan hun sigaret lurken.

34 rookvrijbordjes bij schoolpleinen

Paters gaf tegelijk aan dat Twenterand al bezig is de open lucht rond openbare voorzieningen rookvrij te maken. Alle onderwijsinstellingen krijgen op korte termijn een rookvrijbordje. De gemeente Twenterand bekostigt de 34 bordjes. „De scholen schroeven die eraan”, zegt Paters.

Ook speeltuinen, kinderboerderijen en sportvelden aan de beurt

Binnenkort gaat Twenterand met de stichting Rookvrije Generatie om tafel, om te onderzoeken wat het allemaal nog meer kan doen om openbare locaties, als speelplekken en busstations, rookvrij te krijgen. „In 2020 en 2021 moeten alle schoolterreinen, kinderboerderijen en kinderopvanglocaties rookvrij zijn. In 2025 alle speeltuinen, bijna alle sportvelden en alle zorginstellingen”, zegt Paters over een landelijke doelstelling. „We zijn al stappen aan het zetten.”

Volledig scherm
Ook in Twenterand krijgen scholen rookvrijbordjes. © Theo Peeters
  1. Boeren in en bij natuur: de Broeninks uit Langeveen en Bruinehaar kunnen het wel
    PREMIUM

    Boeren in en bij natuur: de Broeninks uit Langeveen en Bruinehaar kunnen het wel

    BRUINEHAAR/LANGEVEEN - Boerenprotesten op snelwegen, colonnes met trekkers naar hoofdsteden en acties bij supermarkten: de agrarische wereld is in rep en roer. Maar te midden van die hectiek, boeren vader Jan en zoon Jorg Broenink uit Langeveen en Bruinehaar rustig verder. Zij voorzagen de problemen twintig jaar geleden al en maakten de overstap naar ‘wroetvarkens’ en oer-Hollandse blaarkopkoeien.

Almelo e.o.