Volledig scherm
Beeld van de festiviteiten tijdens het jaarlijkse Zomerfeest in De Pollen-West Geesteren. © Rikkert Harink

Regio loopt uit voor Zomerfeest De Pollen-West Geesteren

DE POLLEN-WEST GEESTEREN - De veertiende editie van de Zomerfeesten in De Pollen-West Geesteren beginnen morgen, vrijdag 26 augustus, met een terrein aan de Oude Hoevenweg/Vinckenweg, gemeente Tubbergen. Het festijn trekt bezoekers van heinde en verre.

Met de Hollandse avond wordt het spits afgebeten. 'Liever te dik in de kist dan weer een feestje gemist',: deze hit bracht het duo Stef Ekkel en René Karst uit, vlak nadat Karst was geboekt voor een optreden tijdens de zomerfeesten. „Daar hadden we geluk mee”, zegt Gerwin ten Buurkes van de organisatie. „Ook Jannes en Martin Dams (uit Westerhaar) treden op. Jaarlijks houden we een Hollandse avond op vrijdag. Die loopt als een trein. De zaterdagavond is met de partyrockband band Diss Nie Okay meer voor de jeugd.”

Formule
De formule voor het jaarlijkse dorpsevenement is volgens de organisatie nog altijd succesvol. „Het is allang geen feest meer voor Pollenaren zelf”, vertelt Egbert Slot. „Bezoekers komen uit alle omliggende dorpen en steden, van Westerhaar tot Almelo en Hardenberg. De Zomerfeesten staan in de regio hoog aangeschreven.”

Geschiedenis
Het feestweekeinde in de huidige vorm kent dit jaar de veertiende editie. De geschiedenis van het dorpsfeest gaat echter terug tot kort na de oorlog. Ten Buurkes: „In 1946 stonden een paar enthousiaste Pollenaren op om het dorp bijeen te houden. Twee jaar later werd ‘Plaatselijk belang De Pollen-West Geesteren’ opgericht en samen namen zij de organisatie op zich. Ook was er een kermis, maar dat is met 625 inwoners niet te doen.”

Biertent
„Met de biertent erbij kwam het in de jaren 70 vaak tot ruzie. Wat ’n zooitje soms”, memoreert Slot. „Westerhaar en De Pollen voerden een continue strijd met elkaar. Het verhaal gaat dat ze met de blote vuist maar ook met klompen de tegenstander te lijf te gingen. Tegenwoordig is het alleen maar gezellig en gemoedelijk.”

Het volledige programma met onder meer de Weidegames is te vinden op zomerfeest-depollenwestgeesteren.nl

Almelo e.o.