Volledig scherm
Saskia Waijerink (donker shirt) en Astrid Donninger trainen voor de zitcompetitie in Den Ham. © Frans Nikkels

Regiofinale zitcompetitie bij de Lourenshoeve in Den Ham

DEN HAM - De regiofinale van de zitcompetitie op zondag 26 juni bij manege De Lourenshoeve in Den Ham draait enkel en alleen om de ruiter: „Zó leer je echt goed paardrijden.” Ér komen zo'n zestig ruiters en amazones in actie. Ze moeten hun kunsten vertonen op paarden van de manege.


Bij deze tak van de paardensport gaat het om de ruiter, want de jury beoordeelt de deelnemers in het zadel bijvoorbeeld op een goede zit, houding, het ontspannen meegaan met de bewegingen van het paard en ook wordt een algemene indruk opgedaan.

De zitcompetitie bestaat nu dertien jaar en het is de tweede keer dat er wedstrijden in deze hippische discipline bij De Lourenshoeve worden gehouden. Het is de enige manege in Twente waar dit gebeurt.

Te bekend
Maar alleen goed moeten zitten, is dat niet saai? „Voor een leek is het springen misschien wat spectaculairder om te zien”, vertelt amazone Astrid Donninger. „Maar de zitcompetitie heeft prima doelen, namelijk goed op het paard zitten en je ook goed gedragen ten opzichte van het paard.” Zelf mag Donninger de 26e niet meedoen omdat ze te bekend is met de paarden die in Den Ham op stal staan, net als de andere ruiters van De Lourenshoeve. „Wij doen mee tijdens andere regiofinales, zoals die in Zwolle.”

Effect
De kunst van het ‘zitrijden’ is dus dat de ruiter goed kan blijven zitten op een paard dat hij of zij niet kent, on dat onder alle omstandigheden. „En het heeft wel degelijk effect”, meent organisatrice Elise Berenst. „Als je fatsoenlijk kunt zitten, wordt galopperen en het rijden van een dressuurproef ook makkelijker. Mijn dochter doet er ook aan mee en wordt tijdens de les bijvoorbeeld niet moe van galopperen, terwijl anderen na een tijdje vragen of we kunnen stoppen.”

Finale
Van de zestig deelnemers plaatsen zich ongeveer twaalf ruiters voor de landelijke kwartfinales die op 4 september in Rosmalen en Nieuw-Vennep worden verreden. De halve finales en aansluitend de finale worden gehouden tijdens Horse Event op 10 september op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo.

Almelo e.o.