Volledig scherm
Rianca Evers: "Ieder mens is voor mij gelijk en een ieder heeft zijn kwaliteit." © Frans Nikkels

Rianca Evers uit Vriezenveen beschrijft zonder omhaal wat de sleutel tot succes is

VRIEZENVEEN - Rianca Evers (40) is eigenzinnig, gedreven en welbespraakt. Haar managementboek 'Samensturing', over hoe leiding te geven binnen een bedrijf, is net uit. Haar doel: een plek in de top 100 van managementboeken.

De zwart-wit foto die op de kaft van haar boek staat, zegt eigenlijk al meer dan genoeg. Zeven mannen op een zeilboot proberen samen koers te houden in een woeste zee met kolkende golven. Samenwerken is een must om in veilig vaarwater te blijven. Volgens Evers is dat in het bedrijfsleven niet anders.

De Vriezenveense, ex-raadslid van het CDA, werkte in de verslavingszorg als hulpverlener en preventiewerker, maar klom op als beleidsadviseur. Door die ervaringen besefte ze dat je niet achter je bureau moet blijven zitten wanneer je wil weten wat er speelt op de werkvloer.

Simpel

In 2013 vond ze het tijd om voor zichzelf te beginnen als adviseur en in 2017 richtte ze het Kenniscentrum Saminc op. "Eigenlijk is het concept heel simpel", vertelt Evers. "Als werkgever is het belangrijk om de werknemer te betrekken in het beleid. Er moet ruimte zijn om mee te denken. Vaak gebeurt het dat vanachter het bureau de plannen worden bedacht. Maar wat vindt de werknemer zelf? Wat kan hij bijdragen en waar is hij goed in? Wanneer dat duidelijk wordt, is de werknemer meer betrokken en actiever omdat er naar hem wordt geluisterd. Er is minder ziekteverzuim omdat het werk daardoor veel leuker wordt."

De rode draad in het concept 'Samensturing' is volgens Evers dan ook de werkvloer. De Vriezenveense begon met het schrijven van het boek in het begin van dit jaar. "Ik had alles al in mijn hoofd zitten, maar moest dat met theorie nog onderbouwen. Dat is goed gelukt want in een paar maanden was het af."

Inmiddels ondersteunt Evers met het Kenniscentrum ongeveer 25 bedrijven. Ze hoopt met het uitkomen van haar boek nog meer bedrijven te bereiken en managers te inspireren. Haar ambitie is dan ook om in de top 100 van de managementboeken terecht te komen. "Volgens de laatste cijfers staat het boek nu in de top 200, dus het gaat erg goed."

Makkelijk, leesbaar en duidelijk

Het antwoord op de vraag waarom het boek nu al succes boekt? "Het is makkelijk leesbaar en duidelijk. Zelf zit ik ook zo in elkaar. Ik maak er niet meer van dan dat het is. Ieder mens is voor mij gelijk en een ieder heeft zijn kwaliteit. Wat die kwaliteit is, heb ik vrij snel in de gaten."

  1. Minister Kajsa Ollongren reageert op ‘kwestie Mijande’: ‘Misstanden zijn nooit uit te sluiten’
    PREMIUM

    Minister Kajsa Ollongren reageert op ‘kwestie Mijande’: ‘Misstanden zijn nooit uit te sluiten’

    VRIEZENVEEN/WEERSELO - ‘Ondanks strikte regelgeving en versterking van extern toezicht zijn dergelijke misstanden nooit uit te sluiten.’ Dat schrijft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. De minister reageert in een brief op Kamervragen over de ‘kwestie Mijande’. Voormalig directeur Peter Zuithof van Mijande Wonen (de corporatie is actief in Twenterand en Dinkelland) heeft geprobeerd woningen onder de marktwaarde te verkopen. Dat mag niet. De kwestie leidde onder meer tot ontslag op staande voet van Zuithof.

Almelo e.o.