Rijschoolhouder uit Westerhaar filmt krankzinnige inhaalactie N36

VideoWESTERHAAR - Rijschoolhouder Ralf Profijt (37) uit Westerhaar zag deze week tijdens een les dat de automobilist voor hem een vrachtwagen wilde inhalen op de N36. Hij pakte voor de zekerheid zijn mobiele telefoon erbij en legde de levensgevaarlijke actie vast.

„Ik denk niet dat ie die kans krijgt”, hoor je Profijt in de video zeggen. Maar dan: „Ja hoor!”. De inhalende automobilist kan nog maar nét een tegemoetkomende vrachtwagen ontwijken en terugkeren naar de eigen weghelft.

Doorgetrokken strepen

Het bijna-ongeluk gebeurde afgelopen donderdag iets voor tien uur in de ochtend tussen Almelo en de Witte Paal, vlak voor de afslag naar Westerhaar. Profijt gaf op dat moment rijles. De doorgetrokken witte strepen geven aan dat weggebruikers niet mogen inhalen op de weg, maar daar trekt de bestuurder van de auto voor Profijt zich niets van aan. 

„Gek genoeg deed die bestuurder van die tegemoetkomende vrachtwagen niets. Die seinde niet met zijn lampen, of iets dergelijks. Al had ik wel het gevoel dat ie iets afremde.”

Bewust gefilmd

De leerling die achter het stuur zit, is hoorbaar onder de indruk van de actie van de automobilist voor zich. „Wow!”, roept de bestuurder in opleiding. De rijschoolhouder heeft dan al zijn mobiel erbij gepakt. Heel bewust. „Enerzijds om aan mijn leerlingen te kunnen laten zien wat er zoal op de weg gebeurt, anderzijds om het op mijn Facebookpagina te zetten en het thema verkeersveiligheid op de N36 warm te houden.” 

Quote

Die ‘L’ bovenop mijn auto werkt als een rode lap op een stier

Rijschoolhouder Ralf Profijt

Want dit soort gevaarlijke capriolen ziet hij helaas steeds vaker, zo vertelt hij. „Die ‘L’ bovenop mijn auto werkt als een rode lap op een stier. Mensen denken vaak dat weggebruikers rekening houden met lesauto’s, maar het tegendeel is waar. Mensen hebben geen geduld, gaan ons inhalen. Deze automobilist die ik heb gefilmd, had ook ons even daarvoor al ingehaald.”

Bij de vrachtwagen had de bestuurder het ook al een keer eerder geprobeerd, zegt Profijt: „De bestuurder probeerde een stukje terug, bij Vriezenveen, die vrachtwagen ook al in te halen. Maar daar kon dat niet, omdat daar een reling tussen de beide weghelften zit. Dat is wat mij betreft meteen de oplossing om dit soort gedrag in de toekomst te voorkomen: overal vangrail plaatsen. Maar ja, dat kost tijd en geld.”

‘Mongool’

In the heat of the moment noemt Profijt de inhalende automobilist een ‘mongool’. Dat wil hij graag nog even rechtzetten. „Dat was niet de netste en juiste benaming. Het gaat mij erom dat dit soort inhaalacties onder de aandacht komen. Want het had veel erger kunnen aflopen.”

Gevaarlijke weg

Op de N36 gebeuren vaker bijna-ongelukken en ongelukken. De afgelopen tien jaar kwamen er meer dan vijftien mensen om het leven. Tientallen raakten zwaargewond. Onder andere door foute inhaalacties, fout invoegen en gevaarlijk kerende automobilisten.

Volledig scherm
Een ‘still’ uit de video. © Facebook/Ralf Profijt

Almelo e.o.