Volledig scherm
Loes en Sander Beek. Sander redde zijn zusje Loes toen zij met de skelter een ongeluk kreeg. © Lars Smook

Sander uit Vriezenveen is een held; hij redde het leven van zijn zusje Loes

VRIEZENVEEN - Sander Beek (13) uit Vriezenveen is een held. Zelf vindt hij dat niet, daarvoor is de brugklasser te bescheiden. Maar zo rustig als hij bleef, toen zijn zusje in juli 2016 dreigde te stikken... dat kan niet iedereen.

Als ze zich wil verkleden, dan doet ze dat. De vrolijke Loes Beek (7) uit Vriezenveen heeft geen carnaval nodig om een met een pruik op, een kleurrijke Spaanse jurk aan en een boa om haar nek de straat op te gaan; dat kan ook prima in de zomer. Gewoon, omdat het leuk is.

Boa om de as

In die knotsgekke outfit rijdt ze op 12 juli 2016 door de kindvriendelijke buurt waarin ze woont, het Hoogland in Vriezenveen. Lachend, plezier makend. Maar dan gaat het gruwelijk mis. Een uiteinde van de boa draait zich om de achteras van de skelter, terwijl het andere deel van de sjaal nog om haar nek zit. En hoe vaker de boa zich om de as draait, hoe minder lucht Loes krijgt. Schreeuwen om hulp lukt niet. Ze stikt. 

Blauw aangelopen

Niemand ziet het gebeuren, want net op dat moment is Loes met de skelter achter een aantal auto's. En niemand hoort haar, want er is niets te horen. Het bevreemdt Sander Beek, de broer van Loes. Want waar is zijn zusje met zijn skelter heen? Hij roept haar, maar krijgt geen reactie, en gaat op zoek. Al snel vindt hij haar: helemaal blauw aangelopen, zo goed als levenloos en met de boa strak om haar hals. 

Sander beseft direct dat het foute boel is, rent naar huis en roept dat zijn ouders moeten komen. Hoewel vader Stefan en moeder Monika eerst niet precies beseffen wat er aan de hand is, volgen ze hun zoon. Ze schrikken, maar verdringen de ergste gedachten snel naar de achtergrond, om hun dochter en zusje te redden. Vader Stefan stuurt Sander om een grote schaar te halen, Monika belt 112 en Stefan ontfermt zich over Loes. „Samen hebben we haar los kunnen halen, haar luchtwegen vrijgemaakt”, vertelt Stefan Beek ruim een jaar later. „Iedereen deed wat. We waren een geoliede machine zonder dat we het ooit hadden geoefend.”

Zeven uur buiten bewustzijn

Volledig scherm
De penning die Sander Beek van het Carnegie Heldenfonds ontving voor het redden van zijn zusje. © Arjan te Bogt

Hun goede werk wordt overgenomen door de toegesnelde hulpdiensten. Ambulancebroeders leggen Loes bij aankomst aan de beademing, een uur na het incident vliegt Loes in de traumahelikopter naar Nijmegen. Ze krijgt er niets van mee. Zeven uur is ze buiten bewustzijn geweest, als ze in het ziekenhuisbed uiteindelijk weer wakker wordt. Zelfstandig ademend en zonder intern letsel. „En dat allemaal omdat Sander dacht; ik moet kijken waar Loes is”, zegt vader Sander Beek. „Aan die gedachte hebben we alles te danken.” Want wat als hij een minuut later was geweest? „Dan had Loes niet meer geleefd”, zegt moeder Monika. 

Penning

Sander is een held. Volgens zusje Loes, volgens hun ouders en volgens burgemeester Annelies van der Kolk, die hem donderdag de penning van het Carnegie Heldenfonds overhandigde voor zijn levensreddende actie. Hij werd ervoor aangedragen door Tonny van der Cozijne, en ook hij vindt Sander een held. Maar zelf is Sander bescheiden. Hij heeft gedaan wat hij moest doen, gedaan wat in hem op kwam. „Pas later kwam de klap.”

Bij hem, bij zijn zusje en bij hun ouders. „Wanneer al die aandacht en visite achter de rug is, denk je: sjonge jonge, wat is er allemaal gebeurd”, zegt Sander Beek. Hij en Monika zijn nog alerter geworden, reageren direct als ze op straat geschreeuw of gegil horen. Eigenlijk een vreemd contrast, vinden ze. Want: „Pas als het stil is moet je je zorgen maken...”

'Soms huil ik nog'

Ruim een jaar na het skelterincident kan Loes alles weer. Spelen, rondrennen, tekenen, praten; kind zijn. Alleen een litteken in haar hals herinnert nog aan het ongeluk. „En soms huil ik nog, als ik eraan denk”, zegt ze. 

De skelter raakte Loes lange tijd niet aan. Maar nu, voor de foto, durft ze wel. Want Sander is bij haar. Of ze de beste broer heeft die ze zich kan wensen? Loes kijkt naar Sander, lacht en knikt. "Ja, die heb ik."

Almelo e.o.