Scheidingspunt Twenterand voorziet in behoefte en mag worden voortgezet
TWENTERAND - Het Scheidingspunt in Twenterand is een succes en wordt de komende jaren voortgezet. Bij het Scheidingspunt kunnen getrouwde stellen die willen scheiden hulp krijgen bij het afwikkelen daarvan. Zo moet worden voorkomen dat de scheiding op een grote ruzie uitdraait.
Het voorkomen van een vechtscheiding is in het voordeel van de gemeente. Loopt een scheiding uit de klauwen dan komen betrokkenen vaak alsnog voor hulp bij andere gemeentelijke loketten terecht. Onderaan de streep is Twenterand goedkoper uit met, dan zonder Scheidingspunt.
Het Twenterands Scheidingspunt bestaat sinds 1 maart 2020. De bedoeling is dat hulpverleners en anderen die een dreigende vechtscheiding aan zien komen, de betrokkenen verwijzen naar het Scheidingspunt. De verwijzers zijn bijvoorbeeld praktijkondersteuners bij de huisarts of consulenten in de jeugdzorg.
Minder schade kinderen
Tot 1 april dit jaar zijn er tachtig complexe scheidingen in behandeling genomen. Volgens de gemeente is daarmee - vooral door gesprekken - weer rust in het gezin gebracht. De kinderen van de betrokken gezinnen lopen zo minder schade op.
Het Scheidingspunt kost per jaar ruim 55.000 euro. Daar staat tegenover dat als de gemeente geen hulp zou bieden, er per geval kosten tussen de 6 en 50.000 euro zouden ontstaan. Het gaat dan om extra beroep op de WMO of ondersteuning via de jeugdhulpverlening. Ook die regelingen moeten immers door de gemeente worden betaald.
De gemeente concludeert kortom dat het Scheidingspunt voorziet in een behoefte en het dus waard is om er mee door te gaan. Het voorkomt dat betrokkenen tussen wal en schip vallen, zo meent de gemeente.
Het Scheidingspunt wordt vanaf volgend jaar betaald uit de regeling PGB Jeugd. Elk half jaar wordt gekeken hoe de vlag er bij hangt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUMmet video
Staan er straks blauwe olifanten op de festivals in Twente?
ENSCHEDE/ALMELO - Als het aan waterschap Vechtstromen ligt, staan er straks blauwe olifanten in buurtschappen, bij campings en op de door Grolsch gesponsorde festivals in Twente. Geen échte olifanten, maar compacte, hypermoderne rioolwaterzuiveringsinstallaties, BluElephant genaamd. De eerste werd deze week aan hogeschool Saxion overgedragen. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
Plakoorlog in verkiezingsstrijd: zo gaan de Twentse gemeenten daarmee om
Campagneposters voor de provinciale verkiezingen plakken? In Hengelo en Almelo kom je er gemakkelijk vanaf. Daar steken ambtenaren de handen uit de mouwen om aanplakborden van alle verkiezingsposters te voorzien. Ook om plakoorlogen tussen deelnemende partijen te voorkomen, zoals elders gebeurt. -
PREMIUMNieuwsupdate
Verrast door een gigantisch zonnepark? Hoe dan?
Een zee van zonnepanelen voor je deur. Daar wil je toch niet aan denken? Gerdie en René uit Wierden moeten wel. De kans bestaat dat er straks een zonnepark op nog geen 10 meter van hun woning ligt, als de plannen van Pure Energie doorgaan. De gemeente zegt daarover verrast te zijn. Maar gaat die vlieger wel op?
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
PREMIUM
Tubbergen is klaar met lawaaiige carnavalsoptochten: ‘Nu nog meten, volgend jaar ook handhaven’
TUBBERGEN - Dit jaar blijft het nog bij een waarschuwing als de decibels overschreden worden, maar Tubbergen gaat bij de carnavalsoptochten volgend jaar ook daadwerkelijk handhaven. Dat zegt burgemeester Jon Hermans. „De allereerste keer dat we hebben gemeten, kwam het geluid boven de 100 decibel uit.” Toeschouwers lopen daardoor risico’s op gehoorschade. -
PREMIUM
Ook boeren mét vergunning moeten vrezen voor inkrimping omdat stikstofcrisis maar doorgaat
Boeren die een geldige natuurvergunning hebben, kunnen zomaar gedwongen worden minder dieren te houden als de stikstofcrisis voortduurt. Dat blijkt uit recente uitspraken van rechters, onder meer in Gelderland.