Volledig scherm
De Explorers van scouting Azoelen Den Ham-Vroomshoop hebben veel vrienden gemaakt tijdens hun deelname aan de Finnjamboree Roihu International. © Heikki Heinonen

Scouts Azoelen Den Ham-Vroomshoop opgetogen over Finse Jamboree

DEN HAM - Jongeren van de scouting Azoelen Den Ham/Vroomshoop zitten vol verhalen over hun deelname aan de Finnjamboree Roihu International met 16.000 leeftijdsgenoten uit alle delen van de wereld. De ervaringen gaan de Twenterandse explorers delen met de jongere groepen van de scouting. Azoelen wil weer om de twee jaar met een groep explorers naar een kamp in het buitenland zoals voor 2010 traditie was bij de scoutingvereniging.

Rik Eshuis, Sanne Endeman, Jade KleinJan, Lotte Endeman, Jelle Geeve, Tessa Melenberg en Jim Gerrits zijn Explorers (15- tot 18-jarigen) bij scouting Azoelen. Met begeleiders Dirk Engberts, Ronald Bartels en Patrick Ekkel hebben ze meegedaan aan de Finnjamboree Roihu International, dat om de zes jaar wordt gehouden nabij Evo. 'Roihu' is het Finse woord voor ‘groot vuur’ of ‘steekvlam’. „We hoorden als welpen al mooie verhalen over de kampen in het buitenland van onze begeleiders bij Azoeren”, vertellen Jade en Rik. „Dat wilden wij ook wel eens meemaken.” Begeleider Dirk vervolgt: „Het was bij ons een traditie om met de explorers om de twee jaar een buitenlandse reis te maken, maar daar was de klad een beetje in gekomen. Met deze groep hebben we nu de draad weer opgepakt.”

Pindakaas
De jongeren uit Daarlerveen, Den Ham en Vroomshoop zijn een jaar bezig geweest om de onkosten te dekken met diverse activiteiten, zoals koekjes bakken en die verkopen. Sanne en Rik verhalen om beurten over de koekjesverkoop: „We hebben een dag lang van zeven uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds pindakaaskoekjes gebakken. Er zijn bijna twintig potten pindakaas doorgegaan.”

Ontmoeting
De inspanningen zijn niet voor niets: familie, vrienden en veel ouders van bevers en welpen van de scouting kopen de lekkernij. En dan staan ze opeens in Finland, in de bossen van Evo, met nog duizenden andere scouts uit alle delen van de wereld. De Azoelen-groep wordt aan een Finse club gekoppeld. Tussen de vier maaltijden per dag door stond de jamboree vooral in het teken van ontmoetingen met andere scouts. „We hadden geen tijd om ons te vervelen”, verklaart Lotte. „We deden onder meer mee aan een survival, hebben gezwommen en ons bevrijd uit een 'escape room'.”

Sfeer
Het terrein had volgens begeleider Dirk de omvang van De Schans in Lichtenvoorde waar de Zwarte Cross wordt gehouden. Lotte: „De sfeer op de Finnjamboree is vergelijkbaar met een muziekfestival. Er was trouwens ook livemuziek in Finland.”

Uniform
De aanvankelijk wat stugge Finnen en de ‘losse’ Hollanders ontdekten de nodige cultuurverschillen binnen de scouting. Het meest genoemd: het uniform. Rik: „Bij ons kun je van alles op je shirt plakken: vlaggetjes of stickers. Dat is bij de Finnen uitgesloten. Die hebben heel strakke regels op dat gebied. De scouts zijn meer gedrild dan wij.” Lotte en Jade knikken: „En ze zingen veel meer dan wij, zelfs voor het eten.”

Volledig scherm
Deel van de Explorers die mee zijn geweest naar Finland, vlnr Rik Eshuis, Jade Kleinjan, Jelle Geeve, begeleider Dirk Engberts en de tweeling Lotte en Sanne Endeman. © Lenneke Lingmont

Almelo e.o.