Volledig scherm
De voormalige synagoge aan de Almeloseweg in Vriezenveen. © Lars Smook

Sloop oud-synagogegebouw in Vriezenveen komt dichterbij

VRIEZENVEEN - De voormalige Joodse synagoge aan de Almeloseweg in Vriezenveen wordt vooralsnog niet verplaatst. Door geldgebrek kunnen reddingsplannen niet worden uitgevoerd. De kans dat het pand uiteindelijk wordt gesloopt komt steeds dichterbij.


Het bestuur van de Stichting Behoud Synagoge Twenterand laat weten haar activiteiten te staken. Voorzitter Wim den Braber bevestigt dat het opnieuw niet is gelukt het gemeentelijke monument te redden. Het plan om de voormalige synagoge aan de Almeloseweg 5 af te breken en nabij de Joodse begraafplaats aan de Vroomshoopseweg in Den Ham weer op te bouwen, is van de baan.

Redden
Een beperkt aantal bestuursleden blijft in functie. Als er zich toch mogelijkheden aandienen het gebouwtje te redden, komt de stichting opnieuw in actie. „Het is ons niet gelukt mensen in Twenterand in het algemeen en Vriezenveen in het bijzonder duidelijk te maken dat een monument mogelijk verloren dreigt te gaan”, aldus Den Braber. „Dit is een gemeentelijk monument. Sloop is daarom niet volledig uit te sluiten.”

Financiën
Het voornaamste probleem voor het stichtingsbestuur vormde de verwerving van voldoende financiële middelen voor aankoop, afbreken, verplaatsing, restauratie en inrichting. In totaal is met zo’n proces inclusief verhuizing en inrichting een bedrag van ruim 450.000 euro gemoeid. De meest voor de hand liggende optie, namelijk restauratie van de synagoge in Vriezenveen, is van meet af aan niet mogelijk gebleken.

De eigenaren van het pand, de familie Arends, had wel overeenstemming bereikt over een eventueel verkoop van het pand uit 1878. Op 22 januari 2014 is zelfs een notariële koopovereenkomst getekend door het bestuur van de stichting en de familie Arends. Maar zonder geld gaat de verkoop niet door.

Almelo e.o.