Volledig scherm
Beeld van de menwedstrijd in Vriezenveen. © Reinier van Willigen

Spectaculair jubileum Vriezenveense menvereniging

VRIEZENVEEN - De Vriezenveense menvereniging ’t Zjälholt heeft het 25-jarig bestaan zaterdag 18 juni met spectaculaire menwedstrijden gevierd. De één- en tweespannen gingen vaak in een straf tempo door de hindernissen tijdens de marathon, waar onder een waterbak. Voorzitter Maarten Abbink heeft genoten van de prestaties en van het feit dat steeds meer koetsiers de weg naar Vriezenveen weten te vinden.

Met grote snelheid racen de paarden voorbij op het terrein van de Vjenneruiters in Vriezenveen. Ze draven door het water, dan weer over de brug en worden ondertussen onder luid geschreeuw vanaf de bok aangemoedigd door de koetsier en zijn hulpen.

Stijgende lijn
Deze marathon is onderdeel van de menwedstrijd van het jubilerende ’t Zjälholt. Daarnaast maken ook de onderdelen dressuur en vaardigheid deel uit van het programma. Voorzitter Maarten Abbink is tevreden met de belangstelling voor het evenement.
„Het is nu de twintigste keer dat wij deze wedstrijd organiseren en we merken de laatste jaren een stijgende lijn in het aantal deelnemers. Vandaag hebben we 44 deelnemers, daar zijn we blij mee, vooral als je hoort dat soortgelijke evenementen in de buurt niet doorgaan, omdat er te weinig aanmeldingen zijn.”

Dialect
’t Zjälholt, dat dialect is voor het ‘zweng’ van een koets waar de strengen aan vastzitten, maakt deel uit van de Vjenneruiters. „We zijn een hele hechte club. Ook deze dag kunnen we op veel vrijwilligers rekenen, we zijn toch zo’n twee weken bezig om het terrein klaar te krijgen voor deze wedstrijd”, legt Abbink uit.

Passie
Eén van de leden van ’t Zjälholt die vandaag meedoet aan de wedstrijd, is Annemie Wiefferink (23) uit Vriezenveen.
„Ik ben tevreden over mijn prestaties. Ik heb geen idee of ik er iets mee heb gewonnen, maar dat zie ik later wel.”
Ze is al sinds haar twaalfde lid van ’t Zjälholt. „Ik heb daarvoor ook wel even gewoon paard gereden, maar dat was het toch niet helemaal. Familieleden van mij deden ook aan mennen, daarom ben ik er ook mee begonnen”, legt ze uit. „Ik train drie keer per week, het is echt mijn passie. Die snelheid in de marathon, dat is echt mooi.”

Volledig scherm
- © Reinier van Willigen.
Volledig scherm
Beeld van de menwedstrijd in Vriezenveen. © Reinier van Willigen

Almelo e.o.