Volledig scherm

Spoedklus bouwvakkers Den Ham en Vroomshoop: 'Ark van Noach' kapot

OSLO/DEN HAM/VROOMSHOOP - Of hij meteen naar Oslo wilde komen om de 'Ark van Noach' te repareren. Die vraag kreeg aannemer Jan Poel uit Den Ham onlangs per telefoon. De replica van het schip was beschadigd na een botsing. De oplossing lag in Den Ham.

Christenen geloven dat Noach, zijn dierbaren en koppels van alle dieren ooit een periode van extreme regenval overleefden door op een grote boot te verblijven. Die boot wordt de Ark van Noach genoemd. Daar is een replica van gemaakt, die wordt gebruikt als museum om bezoekers onder meer een indruk te geven van hoe de boot er ooit moet hebben uitgezien. Onlangs ging het mis.

Ongeluk
Poel: ,,De boot is een soort museum die om de zoveel tijd een andere haven aandoet. Zie het als een reizende expositie. Momenteel ligt de boot in de haven van Oslo, waar ie is geramd door een kraan die op een schip stond. De hele zijkant van de boot is van hout, de kraan sloeg daar een flink gat in."

Via-via in Den Ham terecht
De eigenaar van de 'Ark van Noach' kwam via een tussenpersoon uit in Den Ham. ,,Die eigenaar is theatermaker Aad Peters. Hij kent Kees Huigen, een kunstenaar in Den Ham. Peters kon in Noorwegen niet zo snel iemand vinden en had ook niet zoveel vertrouwen in de Noorse bouwvakkers. Huigen wees hem op mijn bedrijf", vertelt Poel, eigenaar van V.O.F. Bouwbedrijf Poel.

Niet-alledaagse klusje
Poel reisde niet zelf af naar de Noorse hoofdstad. Medewerker Jan Jaspers wel, samen met Vroomshoper Barry Snippe van Bouwbedrijf Maneschijn BV in Vroomshoop waar Poel veel mee samenwerkt. Zij vertrokken afgelopen zondagavond naar Oslo. In een paar dagen tijd klaarden ze het karwei. Poel is trots op de mannen. Want het was voor hen een niet-alledaagse klus. ,,Staanders in de boot waren weggeslagen, maar Jan en Barry hebben het gat mooi gedicht."

De bouwvakkers zijn inmiddels terug in Twente. De Noren hoeven zelf niets te doen. Hoewel, er ontbreekt nog een likje verf...

Volledig scherm
Jan Jaspers (links) en Barry Snippe (rechts) aan het werk in de 'Ark van Noach'. Foto: eigen foto

Almelo e.o.