Ze zijn steeds meer te zien in Twenterand: patrijzen.
Volledig scherm
Ze zijn steeds meer te zien in Twenterand: patrijzen. © Bertus Webbink

Steeds meer patrijzen in Twenterand: Wies met de Patries krijgt vervolg

VRIEZENVEEN – Het is een vogel die steeds minder te zien is. Maar niet in Twenterand. Dankzij de werkgroep Wies met de Patries is het aantal waarnemingen van de patrijs duidelijk toegenomen, meldt de gemeente. Reden voor Twenterand om de missie – meer patrijzen in Twenterand – ook dit jaar te vervolgen.

In Nederland is het aantal patrijzen sinds de jaren zeventig met 95 procent afgenomen. Doordat de ouderwetse bedrijfsvoering van boeren plaatsmaakte voor grootschaligheid, overbemesting, de opmars van maïs, efficiënte oogstmethoden en onkruidbestrijding verdween het landschap waar patrijzen zo van hielden. Ook het aantal insecten, noodzakelijke voeding voor patrijzenkuikens, werd aanzienlijk minder.

Landschap weer aantrekkelijk maken

Het was voor Twenterand in 2016 reden om de patrijs te adopteren. Dat houdt in dat de gemeente een actieve rol vervuld om het landschap opnieuw aantrekkelijk te maken voor de patrijs,  zoals schrale ondergrond in bermen in plaats van gras. Dat doet Twenterand niet alleen, maar met lokale organisaties als de KNNV, de wildbeheereenheid, Landschap Overijssel en basisscholen.

De aanpak werpt zijn vruchten af. De gemeente meldt dat het aantal waarnemingen ook afgelopen jaar is toegenomen. En daar varen ook bijen en vlinders wel bij. ‘Dit moedigt aan om het project langer door te laten lopen’, aldus Twenterand.

Op zoek naar meer vrijwilligers en geld

Momenteel is de werkgroep Wies met de Patries op zoek naar meer inwoners, vrijwilligers en bedrijven die arbeid, tijd of kapitaal beschikbaar willen stellen om het project te ondersteunen. Voor scholen is al geruime tijd lesstof beschikbaar over de patrijs.

Almelo e.o.