Volledig scherm
Het Steven Pig Trim- en Wandelparcours in Vriezenveen is in oude glorie hersteld; een initiatief van de ‘Tot de Nek in de Drek’-organisatie. © Lenneke Lingmont

Steven Pig Trimbaan is cadeautje voor Vriezenveen

VRIEZENVEEN - Bokspringen, wandklimmen of balanceren. Het zijn slechts drie van de 36 hindernissen van het Steven Pig Trim- en Wandelparcours nabij sportpark het Midden. Afgelopen zaterdag werd de baan met drie verschillende routes officieel geopend.

Volledig scherm
Het Steven Pig Trim- en Wandelparcours in Vriezenveen is in oude glorie hersteld; een initiatief van de ‘Tot de Nek in de Drek’-organisatie. © Lenneke Lingmont

Aanwinst

‘Völle Wille’ oftewel ‘veel plezier’ staat op het bord bij de start en finish van de trimbaan. René Spit, bestuursadviseur bij de initiërende stichting Sportpromotie Twenterand, verwacht dat de samenleving dat wel gaat beleven aan de sportieve aanwinst.

Oude kerkhof

„De drie trim-en wandel routes, van 1,3-3,4 en 4,2 kilometer zijn ommetjes door de Vriezenveense natuur”, legt hij uit. „De langste afstand loopt langs het oude kerkhof in Vriezenveen; de plek waar het dorp ooit begon. Daarom is het een gepast moment om de trimbaan tijdens het 650-jarige bestaan van Vriezenveen als cadeau aan de gemeenschap terug te geven.”

Obstacle run

Teruggeven, want de eerste trimbaan in het gebied dateert al van 1969. „Die was verrot en verpauperd”, zegt Stefan Schipper van de stichting. „Na de eerste editie van ‘Tot de nek in de drek’ drie jaar geleden ontstond het idee om de baan in oude glorie te herstellen. Sommige hindernissen van de obstacle run zijn veel werk om op te bouwen. Waarom niet uitbreiden? Dan zou het  parcours deels gewoon kunnen blijven staan. De gemeente juichte het initiatief toe en met hulp van veel vrijwilligers is de nieuwe baan nu een feit.”

Sportiefste

Alle hindernissen zijn getest op veiligheid en gemaakt van natuurlijke materialen. Zelfs uit eigen regio; de bomen die zijn geveld voor de aanleg van de fietssnelweg F35 werden verwerkt in het parcours. Maar de trimbaan is niet het laatste project van de stichting Sportpromotie Twenterand. Spit: „Wij dagen wethouder Mark Paters uit om Twenterand in 2021 de sportiefste gemeente van Nederland te laten zijn. En met alle actieve verenigingen, evenementen en faciliteiten hier maken wij een grote kans.”

Almelo e.o.