Volledig scherm
Het pand van de stichting Jongerenwerk Den Ham aan de Roggestraat. © Lenneke Lingmont

Stichting Jongerenwerk Den Ham blij met 'vrouw van de voorzitter'

DEN HAM - Tijdens het woensdag 17 augustus gehouden open huis van de Stichting Jongerenwerk Den Ham (SJDH) kregen bezoekers de gelegenheid kennis te maken met Rachel van der Voet. Zij ging dit jaar als professioneel jongerenwerker aan de slag bij de stichting, mogelijk gemaakt door de subsidie van de gemeente Twenterand. Rachel is de echtgenote van bestuursvoorzitter Jan Leendert van der Voet van de SJDH, maar daar liggen ze in Den Ham niet wakker van.

Voor een pilot van één jaar werd 43.000 euro beschikbaar gesteld. De gemeenteraad van Twenterand was in februari wel sterk verdeeld over die bijdrage. De coalitiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP waren voor. Volgens hen had de stichting aangetoond een meerwaarde te hebben voor jongeren uit Den Ham. De oppositiepartijen vonden het werk van SJDH weliswaar prijzenswaardig, maar zij hadden met name moeite met het feit dat de bijdrage werd gefinancierd uit de algemene risicoreserve.

Uitleg
Opvallend genoeg werd de echtgenote van de voorzitter van het SJDH-bestuur, Jan Leendert van der Voet, benoemd tot beroepskracht. Volgens de voorzitter was er geen kritiek op die aanstelling, die om uitleg vroeg. „Wij als bestuur vinden dat zij het meest geschikt was voor deze baan. Het is een combinatie van opleiding, ervaring in het jongerenwerk, de juiste klik met het vrijwilligersteam en de kennis van het dorp Den Ham”, vindt de voorzitter.

Inwerken
Hij vervolgt: „Hierbij is ook het punt dat de subsidie in eerste instantie voor één jaar is. Iemand anders in dienst nemen, zou voor ons betekenen dat we die eerst in zouden moeten werken en voor je het weet is het jaar voorbij en zijn onze doelen niet gehaald.”

Positief
Over de aanstelling van zijn vrouw, heeft Van der Voet tekst en uitleg gegeven in het gemeentehuis, zo wordt ook door een woordvoerder van de gemeente Twenterand bevestigt. „We zijn een halfjaar verder en tot op de dag van vandaag hebben wij, het bestuur, geen moment spijt van onze beslissing. Er bereiken ons uitsluitend positieve berichten over de werkzaamheden van Rachel. Ook van vrijwilligers, de jongeren, ouders, onze stagiaire en ook anderen die werkzaam zijn met dezelfde doelgroep zoals leerkrachten van Hammer basisscholen en Tactus verslavingszorg.''

Samenwerken
De SJDH werkt ondertussen gewoon samen met bijvoorbeeld de Stichting ZorgSaam Twenterand. Directeur Remy van Faassen zegt dat de strubbelingen tussen de Twenterandse welzijnsorganisatie uit het verleden geen rol meer spelen. "Dat boek hebben we dichtgeslagen, daar wil ik het niet meer over hebben. Ik steek mijn energie liever in andere,constructieve zaken'', aldus Van Faassen. ,,We werken ook gewoon samen, zoals bij de bijeenkomsten over verslavingsproblematiek bij jongeren.''

Almelo e.o.