Het paasvuur in Harbrinkhoek.
Volledig scherm
Het paasvuur in Harbrinkhoek. © Christian van der Meij

Strikte voorwaarden voor deze 12 paasvuren in Twenterand en Tubbergen

TWENTERAND/TUBBERGEN - De voorwaarden zijn aangescherpt. Maar in Twenterand hebben drie paasvuren groen licht gekregen van de gemeente. In Tubbergen geldt dat voor negen ‘boakens’.

Twenterand

In de gemeente Twenterand zijn er ontheffingen verleend voor drie paasvuren: aan de Russendijk en de Bovenlandweg in Vriezenveen en aan de Bossinkkamp in Den Ham. ‘Wat niet is aangevraagd, mag niet branden’, laat de gemeente weten. 

De diameter van de paasvuren mag, in verband met de warmte en droogte, niet groter zijn dan zeven meter en niet hoger zijn dan vier meter. De paasvuren mogen alleen ontstoken worden als de windsterkte onder 4 bft is. Bovendien moeten er twee watertanks geplaatst worden: een voor calamiteiten bij het paasvuur, een ander om de omgeving nat te houden.

Tubbergen

De gemeente Tubbergen heeft toestemming gegeven voor negen paasvuren in Albergen (Kemnaweg), Reutum (Revinksweg), Fleringen (Lansinksweg), Vasse (Denekamperweg), Geesteren (Huyerenseweg), Langeveen (Dolleweg sectie), Harbrinkhoek (Markgravenweg/Noordegraafweg), Manderveen (Veendijk) en een nog nader te bepalen locatie in Tubbergen. Wel geldt er een onmoddelijke aanvoerstop van hout en mogen alleen deze negen paasvuren ontstoken worden.

Tubbergen hanteert ook strikte voorwaarden. Zo gaan de paasvuren alleen door als het niet te hard waait en mag een houtstapel niet groter zijn dan 500 kuub. Bovendien moet de afstand van kwetsbare objecten als tenten, rieten daken, bos en heide, minimaal tien keer de hoogte zijn van het paasvuur. Datzelfde geldt voor houtrestanten. Die moeten zelfs nat gehouden worden, evenals de omgeving. Ook moeten er blusmiddelen aanwezig zijn om beginnende brand als gevolg van vliegvuur te blussen en wordt de windrichting en het weer ‘gemonitord’.

Almelo e.o.