In 2019 zijn er twee fietsen vernield, geen tweewieler werd gestolen. Toch ervaren bewoners het als een enge plek.  Maar dat is niet genoeg voor cameratoezicht.
Volledig scherm
In 2019 zijn er twee fietsen vernield, geen tweewieler werd gestolen. Toch ervaren bewoners het als een enge plek. Maar dat is niet genoeg voor cameratoezicht. © News United/Freddy Gerrits

Te weinig aangiften en meldingen: Geen camera’s bij ‘eng’ station Vroomshoop

VROOMSHOOP - Er komen voorlopig geen camera’s te hangen bij het station in Vroomshoop. Volgens de dorpsraad Vroomshoop Geerdijk ervaren inwoners het als ‘een enge plek’, maar stationeigenaar NS Stations kreeg te weinig meldingen binnen.

Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders van Twenterand, na vragen van de PVV. Twenterand nam contact op met NS Stations nadat de dorpsraad het station als ‘enge plek’ bestempelde, maar kreeg te horen dat er ‘geen aanleiding’ is om camera's te plaatsen. 

Formeel geen sprake van overlast en criminaliteit 

Die komen er alleen te hangen als er sprake is van ‘substantiële en aanhoudende criminaliteit of overlast’. En daar is geen sprake van in Vroomshoop, omdat er te weinig aangiften en meldingen zijn gedaan.

Wel vaker surveillance 

Alleen op stations in Enschede, Hengelo, Almelo, Glanerbrug en Borne hangen camera’s. Op al deze plekken is wel sprake van criminaliteit en overlast. ‘Op basis van de criminaliteit- en overlastcijfers is er geen aanleiding om bij NS Stations aan te dringen op het plaatsen van camera’s’, meldt het college van Twenterand over Vroomshoop. Ook zijn er bij Twenterand ‘geen signalen bekend’. Wel neemt handhaving en de politie station Vroomshoop vaker mee in de surveillance.

Slechts twee vernielingen, geen fiets gestolen

In 2018 zijn er zeven fietsen gestolen bij station Vroomshoop, in 2019 is er niets gestolen. Wel werd tot twee keer toe een vernieling gemeld: aan een band en een spatbord. 

Twenterand vindt echter wel dat inwoners zich veilig moeten voelen op het station en houdt de situatie daarom in de gaten. Ook wordt er met NS Stations gesproken over de ‘enge plek’, zoals de dorpsraad het station omschrijft. Station Vroomshoop wordt omschreven als een verlaten locatie, die wordt bezocht door hangjongeren.

Almelo e.o.