Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Rijnhout Media

Tennet doet aangifte tegen ‘vernieler’ hoogspanningskabel Vriezenveen

VRIEZENVEEN/VROOMSHOOP - Netwerkbeheerder Tennet doet aangifte tegen de jongen die met opzet een voorwerp gooide tegen een hoogspanningskabel. Volgens Remco Broekhuis, installatie-verantwoordelijke bij Tennet, is de actie gevaarlijk en onbezonnen. „Deze persoon brengt niet alleen zichzelf in groot gevaar. Ook had een groot gebied zonder stroom kunnen komen te zitten, met alle gevolgen van dien.”

Op Dumpert verscheen zondagavond een filmpje waarop de actie te zien was. Er ontstond een enorme flits toen het voorwerp de kabel raakte.

Onvoorstelbaar roekeloos

Waarvan Tennet precies aangifte gaat doen, kan Broekhuis nog niet zeggen. „Dat moeten we nog onderzoeken. Dit hebben we in Nederland nog niet eerder meegemaakt. Het is voor ons compleet nieuw. Het is ook onvoorstelbaar roekeloos. We kunnen aangifte doen van poging tot vernieling, maar wellicht zijn er ook andere mogelijkheden.”

Volgens Broekhuis staat op de kabel 110.000 volt. Er lopen honderden amperes doorheen, waarmee vele huishoudens van stroom worden voorzien. De grappenmaker op het filmpje had dood kunnen zijn, denkt Broekhuis. „Zo’n flits zoekt de kortste weg naar de grond. Het had deze jongen zo maar kunnen raken.”

Almelo e.o.