Volledig scherm
© Lenneke Lingmont

Terras op De Brink in Den Ham officieel, nu de horecavergunning nog

DEN HAM - Herberg Swaen aan de Brink in Den Ham mag nu ook daadwerkelijk een terras op de Brink neerzetten. Twenterand heeft de grond in bruikleen gegeven. Daarmee komt er een einde aan het gedoogbeleid.

De tafeltjes en stoeltjes stonden er vorig jaar ook al. Maar Herberg Swean aan de Brink mag nu ook legaal een terras opzetten. “Je wil dat er reuring is op zo’n Brink, dat mensen er ook kunnen zitten. Dat kan nu”, zegt wethouder Bart-Jan Harmsen.

Regie

De Swaen heeft de Brink in bruikleen gekregen van de gemeente Twenterand. Dat is een bewuste keuze. De gemeente had de ruimte ook kunnen verhuren, maar had daarmee de regie verloren over de Brink.

Gratis

De Swaen hoeft daardoor niets te betalen voor het gebruik van de grond als terras. Voor de gemeente, en dus ook Den Ham, heeft het als voordeel dat men snel en gemakkelijk over de Brink beschikken, als er bijvoorbeeld een evenement is. In dat geval moet de Swaen het terras tijdelijk verwijderen. “Ook zijn er afspraken met de kerk gemaakt, over rouwdiensten en bij trouwerijen”, zegt Harmsen.

Horecavergunning

Wel moet de Swaen nog een horecavergunning aanvragen, om ook daadwerkelijk te mogen schenken op de Brink. Maar dat is volgens Harmsen een formaliteit. “Er wordt alleen getoetst of de horecagelegenheid over de benodigde papieren beschikt.”

Almelo e.o.