Volledig scherm
© Robin Hilberink

Toename woninginbraken in Twenterand tijdens 'donkere dagen'

VRIEZENVEEN - Het aantal inbraken in Twenterand is de afgelopen maanden hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Met name tijdens de donkere dagen zoals de politie het noemt, slaan inbrekers toe. Daarom hoopt de politie om meer meldingen van verdachte situaties. Zelf is de politie weer begonnen met het donkere dagen offensief: onder meer met extra controles in de wijken. Bij zowel politie als gemeente Twenterand wordt de komende jaren aandacht besteed aan het verminderen van woninginbraken.

Een Vriezenveense schreef in een ingezonden brief in dagblad de Twentsche Courant Tubantia dat Twenterand ‘wordt geteisterd door groepen inbrekers’. Navraag leert dat de politie een stijging van het aantal woninginbraken heeft geconstateerd: 24 in de afgelopen drie maanden, waarvan elf tot nog toe in oktober. In dezelfde periode vorig jaar werden in Twenterand zestien inbraken gepleegd. Ook destijds sloegen dieven met name toe in oktober. Volgens een politiewoordvoerder neemt het aantal inbraken altijd toe in de ‘donkere dagen’ in het najaar.

Prioriteit
Het aantal inbraken in Twenterand is onderhevig aan schommelingen, van 56 in 2012 en 79 in 2013 tot 53 in 2014 en 62 vorig jaar. Gemeente en politie schrijven daarover in het veiligheidsbeleid: ‘Met name woninginbraak heeft een groot effect op het veiligheidsgevoel van slachtoffers en heeft de laatste jaren extra aandacht gekregen’. Ook de komende jaren heeft het tegengaan van inbraken prioriteit. Met als doel bewoners te bewegen preventieve maatregelen te nemen. En de politie pleit er voor dat mensen sneller verdachte situaties melden.

Acties
De gemeente Twenterand en politie trekken samen op in de strijd tegen inbrekers. Bewoners krijgen bijvoorbeeld gratis inbraakpreventieadvies aangeboden. In het district Twente is door de politie een woninginbrakenteam opgericht om inbrekers op te sporen en voor de rechter te brengen. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is een 24-uurs verbod opgenomen op het vervoer van inbrekerswerktuigen en om heling van gestolen goederen effectiever tegen te gaan is een Digitaal Opkopers Register (DOR) ingesteld.

Almelo e.o.