Volledig scherm
Nederlandse paspoorten. © Hollandse Hoogte

Twenterand begint proef met thuisbezorgen paspoort

VRIEZENVEEN - De gemeente Twenterand wil in januari 2017 beginnen met een tweejarige proef waarbij reisdocumenten, dus paspoort of identiteitsbewijs, thuis of op het werkadres worden bezorgd. „We hebben er als gemeente niet direct voordeel van, maar zien het als een extra service aan onze burgers”, zegt burgemeester Cornelis Visser.

Het bezorgen kan, volgens Visser, een uitkomst zijn voor bijvoorbeeld ouders met kleine kinderen, die nu niet twee keer met al het kroost naar het gemeentehuis hoeven te komen. „Het is ook fijn voor mensen die slecht ter been zijn, voor ouderen en voor inwoners die buiten de gemeente werken en vrij moeten nemen om tijdens de openingsuren van het gemeentehuis het reisdocument op te halen.”

Aanvraag
Voor het aanvragen van een paspoort of ID-bewijs moeten inwoners nog wel naar het gemeentehuis komen. Daar kan worden aangegeven of het reisdocument moet worden bezorgd.

Persoonlijk
Het paspoort of ID-bewijs kan uitsluitend op afspraak worden bezorgd en mag uitsluitend aan de aanvrager persoonlijk worden overhandigd. Dat kon aanvankelijk alleen van maandag tot en met vrijdag tijdens de openingsuren van het gemeentehuis, maar na noodzakelijke technische aanpassingen op werkdagen van 08.00 tot 22.00 uur en op zaterdag van 08.00 tot 17.00 uur.

Kosten
De extra kosten zijn 4,95 euro. Een bedrag dat, volgens de gemeente, is gebaseerd op ervaringen uit de landelijke pilot van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en andere gemeenten, waaronder Hof van Twente.

Almelo e.o.