Voor Twenterand moest 't Noorbroek vooral katten opvangen (archieffoto.)
Volledig scherm
Voor Twenterand moest 't Noorbroek vooral katten opvangen (archieffoto.) © Lenneke Lingmont

Twenterand en Hellendoorn in gesprek met meerdere dierenasiels voor opvang honden en katten

VRIEZENVEEN/HELLENDOORN - Twenterand en Hellendoorn gaan samen op zoek naar een geschikt dierenasiel voor zwerfdieren en gezelschapsdieren waar afstand van wordt gedaan. Beide gemeenten gaan binnenkort al in gesprek met geïnteresseerde asiels. ‘Daarbij zitten ook partijen uit de regio', meldt de gemeente Twenterand over het aanbestedingstraject. 

Mogelijk behoort ook 't Noordbroek in Almelo bij de gegadigden. 't Noordbroek ving de dieren voor Twenterand en Hellendoorn al tijdelijk op, toen dierenasiel De Crull in Den Ham in de zomer van 2018 al vrij plotseling de deuren sloot. De tijdelijke overeenkomst met het Almelose dierenasiel loopt op 1 januari 2021 af. ‘Of de dieren bij 't Noorbroek blijven, zal uit de aanbesteding moeten blijken’, aldus de gemeente Twenterand. 

Asiel dicht in de buurt van de gemeente

De kans dat Twenterand kiest voor een asiel die zo dicht mogelijk bij de gemeente in de buurt ligt, is bovendien groot. Twenterand wil duurzaamheid nadrukkelijk mee laten wegen in de keuze. Regionale opvang, en dus zo min mogelijk reisafstand, heeft de voorkeur. Ook wil Twenterand dat een asiel bijstandsgerechtigden inzet: een eis die Hellendoorn eerder al stelde voor de toekomst, toen ‘t Noordbroek de taken van De Crull overnam. 

Geen broodfokkers, wel teveel honden in huis

Voor Twenterand ving het Almelose dierenasiel tussen augustus 2018 en juni 2019 20 honden op en maar liefst 71 katten. In hoeveel gevallen het daarbij ging om zwerfdieren en afstandsdieren, is niet bekend. Datzelfde geldt voor inbeslagnames. Twenterand heeft geen signalen dat er broodfokkers actief zijn binnen de gemeentegrenzen. Wel zijn er in het verleden incidenten geweest waarbij inwoners teveel honden in huis hielden. 

Bij de aanbesteding gaat het om de opvang van gezelschapsdieren: met name honden, katten en konijnen. Het asiel dat de aanbesteding wint, krijgt geld van de gemeenten om de taken uit te voeren. Daarbij gaat het om 1,10 euro per inwoner. In het geval van Twenterand is dat 37.000 euro. 

Almelo e.o.