Volledig scherm
Leden van De Klup zwemmen in het Vriezenveense bad De Stamper. © Reinier van Willigen

Twenterand gaat snijden in sociaal-cultureel werk

VRIEZENVEEN - Vertegenwoordigers van de Bibliotheek Twenterand, muziekverenigingen, musea, Jongerenwerk, ZorgSaam Twenterand, Twenterand Tourist Info, stichting De Klup en andere instellingen kunnen aan de slag met een protestbrief. Of ze kunnen zich voorbereiden voor een inspraakronde voorafgaande aan een raadsdebat over een reeks voorstellen om te bezuinigen op de subsidie aan genoemde organisaties. Het gaat in totaal om een bedrag van 250.000 euro.


Een jaar geleden kreeg het college van de gemeenteraad de opdracht een structurele bezuiniging van een kwart miljoen euro te vinden op de ‘grote gesubsidieerde instellingen’ en die per 1 januari 2017 door te voeren.

Voorstel
Er ligt nu een voorstel om te bezuinigen op subsidies voor negentien instellingen: van 45.000 euro op de stichting Openbare Bibliotheek Twenterand en 20.000 euro op de gezamenlijke muziekverenigingen tot 10.000 euro op de musea, 50.000 euro op het jongerenwerk en 19.000 euro op stichting De Klup (activiteiten voor mensen met een beperking).

Solide
Het is volgens burgemeester en wethouders één van de maatregelen om een solide bedrijfsvoering te bereiken, inclusief een jaarlijks sluitende begroting en een accountsverklaring zonder op- of aanmerking bij de jaarrekening. De gemeente zou subsidies aan genoemde organisaties scharen onder prioriteit 3: ontspanning.
Liever steekt de gemeente geld in preventie om problemen te voorkomen (prioriteit 1) en steun aan mantelzorgers en vrijwilligers zodat zij mensen terzijde kunnen staan die hulp nodig hebben (prioriteit 2).

Almelo e.o.