Volledig scherm
Er is sprake van onveilige situaties langs Kanaal Almelo - De Haandrik. © Lenneke Lingmont

Twenterand grijpt in bij onveilige Hoofdstraat in Vroomshoop

VROOMSHOOP - De verkeersveiligheid was in het geding. Daarom grijpt de gemeente Twenterand in bij de Hoofdstraat in Vroomshoop. Ook wordt er gehandhaafd door de politie.

Bussen die de bocht niet konden maken en auto’s die te hard rijden, waardoor fietsers in het gevaar komen. Door de wegversmalling van de Hoofdstraat ontstond er een onveilige situatie. Dat beaamt nu ook de gemeente, die in heeft gegrepen.

Onveilig

Dat geeft Twenterand aan, nadat het CDA de kwestie aan het licht bracht. Ook de gemeente beoordeelde de situatie als onveilig. ‘Met name nu er barriers zijn geplaatst langs de Hoofdstraat, is dat het geval ter hoogte van de Stationslaan’, geeft het college van burgemeester en wethouders aan. ‘In overleg met de provincie en de busvervoerder, die het vervangend vervoer regelt bij treinuitval, is besloten een tweetal barriers te verwijderen, zodat bussen de bocht goed kunnen nemen.’

Hardrijders

Ook is er een inrijverbod voor vracht- en landbouwverkeer en geldt er voor automobilisten een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur, nu de weg versmald is. Maar volgens het CDA wordt dat massaal aan de laars gelapt.

Automobilisten zouden, met name in de avonduren en in het weekeinde, de maximum snelheid ‘fors overschrijden’. Twenterand bevestigt dat. ‘Handhaving van de snelheid en het inrijverbod voor vracht- en landbouwverkeer is een taak van de politie. Toen de barriers net waren geplaatst heeft de politie gehandhaafd.’

Broze damwanden

De barriers werden recent geplaatst door de provincie Overijssel, om te voorkomen dat auto’s door de berm zouden rijden. Die ingreep was noodzakelijk, omdat er gevaar was dat de damwanden het zouden begeven. 

Uit onderzoek is gebleken dat de damwanden op drie locaties langs Kanaal Almelo - De Haandrik broos zijn: op sommige plekken is de beschutting, die moet voorkomen dat water wegspoelt in de omliggende grond, nog slechts een millimeter dik. 

Trillingen

Ook de vervangingswerkzaamheden liggen nog altijd stil, nadat er teveel trillingen in de grond waren waargenomen bij het intrillen van damwanden. Bewoners in zowel Daarlerveen en Vroomshoop klaagden over het getril in woningen.

Almelo e.o.