Volledig scherm
Gerjan Smelt, voorzitter van de vertrouwenscommissie, vindt de enquete onder inwoners van groot belang: ‘Zodat we straks een burgemeester hebben die bij onze gemeente past’. © Lenneke Lingmont

Twenterand krijgt begin 2020 nieuwe burgemeester

VRIEZENVEEN – De gemeente Twenterand krijgt op z’n vroegst begin 2020 een nieuwe burgemeester. De gemeenteraad zal dan een kandidaat aanbevelen, de installatie zal ‘enkele maanden’ later zijn.

Dat heeft mede te maken met de komst van een enquête onder inwoners, tussen 8 en 28 juli. Twenterand wil burgers daarmee inspraak geven in de profielschets. “Zodat we straks een burgemeester hebben die bij onze gemeente past”, aldus Gerjan Smelt, voorzitter van de vertrouwenscommissie die zich bezighoudt met de komst van een nieuwe burgemeester.

Aanbeveling

In oktober moet de profielschets vervolgens klaarliggen en kunnen kandidaten, via de provincie Overijssel, solliciteren. De vertrouwenscommissie behandelt de sollicitaties en draagt vervolgens een kandidaat voor bij de gemeenteraad. Die kan een aanbeveling doen. Uiteindelijk wordt de burgemeester benoemd door de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De hele procedure, die grotendeels achter gesloten deuren plaatsvindt om de privacy van sollicitanten te garanderen, neemt gemiddeld acht maanden in beslag. Daarmee krijgt Twenterand in ieder geval niet in 2019 nog een nieuwe burgemeester, terwijl dat een wens was van meerdere politieke partijen.

Opvolger

De nieuwe burgemeester wordt de opvolger van Cornelis Visser. Visser vertrok in 2017 naar de gemeente Katwijk. Sinds juni van dat jaar staat waarnemend burgemeester Annelies van der Kolk aan het roer in Twenterand. Zij blijft aan tot de benoeming rond is. De nieuwe burgemeester wordt voor een periode van zes jaar benoemd. Daarna kan een herbenoeming volgen.

Almelo e.o.