Volledig scherm
Wethouder Mark Paters hoopt verbeterpunten snel te kunnen toepassen. © Lars Smook

Twenterand op eigen verzoek proefkonijn in onderzoek naar tekorten jeugdzorg

VRIEZENVEEN - Om mensen zo goed en zo lang mogelijk hulp te kunnen bieden, moet er een oplossing komen voor de grote financiële tekorten die gemeenten lijden in het sociaal domein. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat dit nu onderzoeken. Twenterand is één van de tien proefkonijnen.

Het tekort dat de gemeente Twenterand jaarlijks heeft op het gebied van het sociaal domein loopt in de miljoenen. De bijdrage vanuit het rijk staat niet in verhouding tot de kosten die veel gemeenten maken op het gebied van WMO, jeugdzorg en de participatiewet. Reden voor de VNG een onderzoek te doen. Twenterand is één van de tien gemeenten die daarin, op eigen verzoek, actief wordt betrokken. 

Hulp

Het onderzoek heeft ook vooral een lerend effect. Opgedane ervaringen en inzichten worden uiteindelijk landelijk gedeeld. Wethouder Mark Paters wil, door deel te nemen aan het onderzoek, eventuele verbeterpunten die de zorg ten goede komen direct door te voeren. 

„Het heet de ‘financiële beheersbaarheid van het sociaal domein’ wat nu onderzocht wordt, maar het gaat natuurlijk om de mensen die een beroep op onze hulp moeten doen. Die hulp willen we zo goed en zo lang mogelijk kunnen bieden. Dat doen we nu op een betrokken en goede manier, maar misschien kan het beter. Ik hoop dat dit onderzoek daar inzicht in geeft”, aldus Paters.

Stroppenpot

De financiële problemen bij gemeenten zijn ontstaan sinds het rijk de taken heeft overgeheveld. Twenterand kreeg vorig jaar eenmalig 3,3 miljoen euro uit de stroppenpot ter compensatie. „Het lost echter niet onze tekorten in het sociaal domein op. Die zijn structureel van aard”, sprak Paters destijds.

Het onderzoek duurt van augustus tot november.

Almelo e.o.