Volledig scherm
Statushouders uit Twenterand op het nieuwe onderkomen van Vluchtelingenwerk Twenterand in Het Punt in Vroomshoop. © Lars Smook

Twenterand op schema met onderbrengen statushouders

VROOMSHOOP - Vluchtelingenwerk ontfermt zich over mensen die in Nederland mogen blijven, de zogeheten statushouders. Twenterand moet dit jaar 86 van deze statushouders onderdak bieden. Dat is inmiddels in 69 gevallen gelukt. De nieuwe inwoners van Twenterand krijgen hulp van vrijwilligers van Vluchtelingenwerk Twenterand, dat een eigen plek heeft in activiteitencentrum Het Punt in Vroomshoop.

„Vluchtelingenwerk Twenterand was eerder eigenlijk niet zichtbaar”, vertellen voorzitter Cor Boes en secretaris Joop Borkent van het Steunfonds Vluchtelingenwerk Twenterand, dat onlangs is opgericht om het werk van Vluchtelingenwerk Twenterand te ondersteunen. ,,Er is best veel te vertellen over de ontwikkelingen bij Vluchtelingenwerk Twenterand. Zo zijn we van vijf vrijwilligers vorig jaar, gegroeid naar twaalf nu. Ook zijn er tolken en taalcoaches actief.''

Schrijnend
De meeste statushouders komen uit een asielzoekerscentrum, soms zijn er schrijnende gevallen bij. En soms gaat het om mensen die rechtstreeks vanuit een vluchtelingenkamp via de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR worden doorgestuurd. Het kan gebeuren dat zij binnen twee dagen een plek moeten hebben. Voor die situaties zijn woningen van woningcorporatie Mijande Wonen beschikbaar. Het betreft bijvoorbeeld gezinnen van wie een kind ernstig ziek is.”

Steunfonds
Voor de werkzaamheden in Twenterand is een steunfonds opgericht. „Vluchtelingenwerk zat echt verlegen om zo’n steunfonds”, verzuchten de bestuurders. „Geweldig dat het er nu is gekomen. Want vluchtelingen moeten wel vanaf dag een hun vaste lasten betalen. Gas, water, licht en een zorgverzekering krijgen ze heus niet gratis. Maar terwijl ze die lasten gelijk moeten betalen, hebben ze vaak nog geen inkomsten. Het duurt soms vier tot zes maanden voor zij bijvoorbeeld kinderbijslag of een ziektekostentoeslag ontvangen. Met geld uit het steunfonds kunnen ze die tijd overbruggen.”

Lening
Boes en Borkent willen het misverstand wegnemen dat vluchtelingen geld krijgen uit het steunfonds. „Het zijn meestal leningen, de mensen moeten het geld terugbetalen. Wel ontvangen gezinnen een gift van 1.500 tot 1.600 euro voor de inrichting van een woning. Daarvan kunnen ze eigenlijk alleen spullen van de kringloop betalen.”

Inburgeren
De begeleiding van statushouders duurt in elk geval acht maanden, terwijl de praktijk heeft geleerd dat de vrijwilligers doorgaans anderhalf tot twee jaar betrokken blijven bij een statushouder die zich in Twenterand heeft gevestigd. De statushouders gaan aan de slag met de inburgeringscursus die zij binnen drie jaar moeten afronden. Daarna kunnen ze hier aan de slag.

Almelo e.o.