Volledig scherm
Twenterand gaat op zoek naar een structurele oplossing voor het in 2018 gesloten dierenasiel De Crull. © Lenneke Lingmont

Twenterand op zoek naar definitieve opvolger van gesloten dierenasiel De Crull

VRIEZENVEEN - Dierenopvangcentrum ’t Noordbroek in Almelo hielp Twenterand tijdelijk uit de brand. Maar de gemeente gaat nu op zoek naar een definitieve oplossing voor het in 2018 gesloten dierenasiel De Crull in Den Ham. 

Er moet een externe partij komen, die voor 37.000 euro per jaar alle zwerf- en afstandsdieren uit Twenterand wil opvangen.

Alleen gezelschapsdieren

Er komt een aanbesteding, waar externe partijen als dierenasiels in de regio zich voor kunnen inschrijven. Het asiel dat de aanbesteding wint, krijgt 37.000 euro per jaar om de werkzaamheden uit te voeren. Daarbij gaat het alleen om gezelschapsdieren als honden, katten en konijnen die rondzwerven of door hun baasje worden afgestaan. Ook 't Noordbroek kan zich inschrijven op de aanbesteding.

Zorgplicht voor gemeente

Volgens Twenterand is er ‘behoefte aan beleid voor het vangen, transporteren, opvangen en verzorgen van zwerf- en afstandsdieren, zijnde gezelschapsdieren.’ Gemeenten hebben een zorgplicht voor zwerfdieren uit het eigen gebied. Datzelfde geldt voor dieren waar inwoners afstand van willen doen en van dieren die bij een huisontruiming worden achtergelaten.

In het laatste geval moet de gemeente een dier maximaal dertien weken opvangen, alvorens het beschikbaar wordt gesteld voor een nieuwe eigenaar. Twenterand is verplicht een gevonden dier twee weken te huisvesten, eventueel te laten onderzoeken door een dierenarts en het dier te onderhouden.

Euthanasie 

In veel gevallen gaan asieldieren vervolgens naar een nieuwe eigenaar. Mocht dat zijn uitgesloten, is de burgemeester bevoegd het dier te laten afmaken. Daarvoor staat normaal een termijn van twee weken. Een dier mag eerder worden ingeslapen als de opvang gepaard gaat met onevenredig hoge kosten of om geneeskundige redenen.

De gemeente Twenterand kon tot op heden geen cijfers overhandigen, hoeveel asieldieren de gemeente het afgelopen jaar ‘afleverde’. 

Almelo e.o.