Volledig scherm
Foto ter illustratie © Rob Voss

Twenterand verhoogt vergoeding voor stemmentellers

VRIEZENVEEN - De gemeente Twenterand heeft de vergoeding voor stemmentellers verhoogd. De oude vergoedingen lagen onder de beloning die andere, omliggende gemeenten hanteren.

Twenterand doet tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart mee met het experiment van het ministerie van Binnenlandse Zaken om de uitgebrachte stemmen centraal te tellen: dus niet op de afzonderlijke stembureaus. Op 21 maart zelf wordt alleen op partijniveau geteld, voor een voorlopige uitslag. Een dag later wordt pas op kandidaatsniveau geteld.

De tellers ontvangen een vergoeding, maar die lag in Twenterand lager dan in andere gemeenten. Iemand die een dag meehelpt op het stembureau ontving daar bij de vorige verkiezingen, die voor de Tweede Kamer in 2017, een bedrag van 65,80 euro netto voor. Dat bedrag is nu verhoogd naar 85 euro en is conform het bedrag in omliggende gemeenten. Voor het tellen van de stemmen zelf wordt dit jaar 30 euro betaald. Dit was 25 euro. Ambtenaren die op de dag van de verkiezingen 's avonds meehelpen met het tellen van stemmen krijgen daarvoor twee verlofuren. Mensen die een dag na de verkiezingen meehelpen met het tellen van de stemmen per kandidaat krijgen daarvoor 60 euro.

De gemeente verwacht dat, wanneer de samenstelling op het stembureau net zo is als vorig jaar, de kosten 2.100 euro hoger zijn. Vanuit het ministerie ontvangt Twenterand 7.500 euro.

Vorig jaar ging het bij het tellen van de stemmen voor de Tweede Kamer mis in Vriezenveen. Door een verschrijving gingen er 171 stemmen die bedoeld waren voor CDA'er Pieter Omtzigt naar zijn partijgenoot René Peters uit Oss. Die fout kon niet hersteld worden.

Almelo e.o.