Volledig scherm
Vitens-vlag © NN

Twenterand verkoopt aandelen Vitens voor 3,4 miljoen; 'Een buitenkans'

VRIEZENVEEN - Twenterand gaat de aandelen Vitens verkopen aan de provincie Overijssel. Een meerderheid van de gemeenteraad  stemde dinsdag met dat voorstel in. De verkoop levert Twenterand ruim 3,4 miljoen euro op. 

Twenterand heeft 39.379 aandelen en daarmee een klein percentage van 0,682 in het waterleidingbedrijf Vitens. Overijssel betaalt 86,50 euro per aandeel, wat voor Twenterand neerkomt op een bedrag van 3.406.283 euro. 

De gemeente reserveert een bedrag van 1.048.000, om daarmee het wegvallen van 25 jaar aan dividend van Vitens op te vangen. Het overige bedrag wordt toegevoegd aan de algemene risico reserve, en kan in de toekomst mogelijk worden aangewend bij financiële tegenvallers, bijvoorbeeld in het sociale domein.

Raadsleden bogen zich dinsdag over de vraag of verkoop van de aandelen noodzakelijk is. Iets waar de fractie van GBT door wethouder Jan Herman Scholten niet van overtuigd kon worden; zij stemden als enige partij tegen het voorstel. Henk Kerkdijk (CDA) noemde het een 'mooi aanbod', omdat de aandelen in Twenterand voor veel minder in de boeken staat. Zo dacht ook Chris Walraven (VVD) erover. „Het is een buitenkans voor onze gemeente. Vraag niet hoe dit kan, maar profiteer ervan. Onder deze omstandigheden zou iedere aandeelhouder aandelen verkopen.”

Woorden van gelijke strekking van de 'penningmeester van het college', wethouder Scholten. Hij gaf direct aan dat het geld is voor later; „Wij doen er op dit moment niets mee.” 

De provincie, dat enkele miljoenen euro's op de plank heeft liggen, meldde zich eerder dit jaar bij alle Overijsselse gemeenten dat het bereid is om aandelen Vitens over te nemen. Gemeentes kunnen tot 30 november besluiten al dan niet aan de provincie te verkopen. Eerder lieten bijvoorbeeld Haaksbergen en Hellendoorn al weten de aandelen te verkopen, Rijssen-Holten en Wierden zien ervan af. 

De provincie wil de aandelenverkoop voor het eind dit jaar afronden. 

Almelo e.o.