Volledig scherm
In Twenterand zijn twee praktijkondersteuners werkzaam bij zes huisartspraktijken. © Getty Images/iStockphoto

Twenterand voorkomt dure zorg voor jeugd en verlengt proef

VRIEZENVEEN - De pilot met praktijkondersteuners in Twenterand, die twee jaar geleden van start ging en zich bij huisartsen specifiek richt op kinderen en jongeren tot 23 jaar, wordt vervolgd tot 2022. Daartoe hebben de gemeente Twenterand, GGD Twente en de zes deelnemende huisartspraktijken besloten. De gemeente draagt de kosten.

Daarbij gaat het om twee praktijkondersteuners (POH'ers), die beiden zestien uur per werkzaam zijn bij huisartspraktijken Koene, Kreuwel, Weemelanden, Ter Horst, Schraven en Horstink. De praktijkondersteuners bieden snel en lichte ondersteuning, wanneer jongeren niet lekker in hun vel zitten. 

Dure zorg

Daardoor voorkwam Twenterand in een groot aantal gevallen de doorstroom naar complexe en duurdere zorg. Bovendien constateert Twenterand dat de toestroom naar de praktijkondersteuners blijft stijgen en maken ook andere partners gebruik van de ondersteuners. ‘Daarnaast zien we dat de POH’ers een groot aantal trajecten zelfstandig afsluiten zonder een doorverwijzing naar tweedelijns zorg te adviseren’, meldt de gemeente. 

‘Veelbelovend’

„De resultaten van de eerste twee jaar zijn veelbelovend”, aldus wethouder Mark Paters. „Met een praktijkondersteuner kunnen we daadwerkelijk jongeren helpen voordat zaken uit de hand lopen en intensieve trajecten gestart moeten worden. Ik ben ervan overtuigd dat we dit de komende 2,5 jaar nog verder kunnen brengen.”

Almelo e.o.