Volledig scherm
In Vriezenveen volgde veel weerstand tegen de koopzondag. © Jeffrey Pardoen

Twenterand wil Raalte-model bij koopzondagen: dorpskernen mogen dan zelf beslissen

VRIEZENVEEN - De proef met een koopzondag in Twenterand gaat definitief door. Twaalf van de twintig aanwezige raadsleden stemden donderdagavond voor.  Wel gaat wethouder Bart-Jan Harmsen onderzoeken of het mogelijk is dat dorpskernen voortaan zelf beslissen om aan koopzondagen deel te nemen, als de pilot een succes blijkt.

Dissidenten

Aan Vriezenveense zijde was er nog stille hoop op dissidenten in de Gemeentebelangen Twenterand-fractie, maar dat bleek niet het geval, waardoor Twenterand op 23 december het unicum beleeft van een koopzondag. Mocht die proef een succes worden, en er daadwerkelijk vier tot zes koopzondagen per jaar uit voortvloeien, volgen er wel enkele uitzonderingen. 

Raalte-model

Coalitiepartij Gemeentebelangen, met een meerderheid in de raad, opperde met succes de komst van het Raalte-model. Dat werd bijna unaniem ondersteund: negentien van de twintig raadsleden waren voor. Met het Raalte-model bepaalt iedere ondernemersvereniging van een dorpskern zelf of de betreffende kern deelneemt aan de koopzondag, als er na de proef daadwerkelijk vier tot zes koopzondagen per jaar volgen. “Dat wil ik juridisch goed uitzoeken. Dat we uiteindelijk niet bij de hoge raad komen te zitten, als een ondernemer vervolgens toch bezwaar maakt”, aldus wethouder Bart-Jan Harmsen.

Schijnparticipatie 

Ook moet er, tijdens de evaluatie van de pilot, een burgerpeiling komen, waarbij er gekeken wordt of een koopzondag wel leeft onder de inwoners van Twenterand. Het enige raadslid die tegen stemde, was Erik Veltmeijer. “Schijnparticipatie”, aldus de Vroomshoper. “De PVV is ervoor dat mensen niet alleen zeggen wat ze ervan vinden, maar ook daadwerkelijk meebeslissen. Dat is hier niet het geval.”

Almelo e.o.