Volledig scherm
Burgemeester Cornelis Visser van de gemeente Twenterand wil zich inzetten voor het verbeteren van de burgerparticipatie. © Lenneke Lingmont

Twenterand: zesje voor burgerparticipatie

VRIEZENVEEN - Burgemeester Cornelis Visser van de gemeente Twenterand vindt dat het beter kan en beter moet: de burgerparticipatie. Uit een enquête van onderzoeksbureau I&O Research uit Enschede krijgt Twenterand een zesje voor burger- en overheidsparticipatie.

De inwoners van Twenterand geven maar net een voldoende voor de manier waarop zij worden betrokken bij gemeentelijke plannen. Inwoners die de afgelopen twee jaar zelf betrokken zijn geweest bij burgerparticipatie oordelen iets positiever. De ondersteuning door de gemeente van burgerinitiatieven krijgt ook een voldoende.

Kritisch
Vrij kritisch zijn de inwoners van Twenterand wel over de informatieverstrekking door de gemeente over ontwikkelingen in de plannen, de duur van het proces en de mate waarin de gemeente iets doet met de inbreng van de inwoners.

Betrokken
De meeste Twenteranders zijn overigens pas geïnteresseerd als plannen hen direct raken en dan zijn het vooral de tegenstanders die zich laten horen. Inwoners willen vooral worden betrokken bij onderwerpen die over hun directe leefomgeving gaan, zoals onveilige verkeerssituaties, aanpak van alcohol- en drugsgebruik onder jongeren, energiebesparing, onderhoud voorzieningen en afvalscheiding.

Vervolgstappen
„Het onderzoek geeft duidelijk aan dat we nog veel beter kunnen. Binnenkort bespreken we in de raadswerkgroep burgerparticipatie concrete vervolgstappen om de verbetering verder op gang te brengen”, zegt burgemeester Visser.

Almelo e.o.