Volledig scherm
Raadslid Bart-Jan Harmsen van Gemeentebelangen Twenterand. © Frans Nikkels

Twenterands raadslid: werkwijze raad voldoet niet meer

DEN HAM/VRIEZENVEEN - 'De gemeenteraad moet op de schop', is kort door de bocht de opvatting van de mensen achter 'code oranje'. Raadslid Bart-Jan Harmsen van Gemeentebelangen Twenterand heeft zich laten inspireren door de uitgangspunten van deze campagne. Volgens hem is het tijd om naar alternatieven te kijken om de afstand tussen raad en burger te verkleinen.

Een groep van enkele honderden burgemeesters, wethouders, ondernemers, raadsleden, wetenschappers en actieve burgers heeft ‘Code Oranje’ afgekondigd. Code Oranje gaat over de staat van ons huidige politieke systeem, de democratie, en die is niet positief. Dat blijkt onder meer uit de lage opkomst bij verkiezing. Om de betrokkenheid bij de democratie te vergroten is het plan om ruimte te scheppen om te experimenteren bij gemeenten.

Zorgen
Raadslid Bart-Jan Harmsen van Gemeentebelangen Twenterand (GBT) herkent de zorgen van de mensen achter ‘Code Oranje’. Hij wil dat de gemeenteraad in Twenterand in discussie gaat over het huidige systeem. „De traditionele gemeenteraad met leden die één keer in de vier jaar worden gekozen, voldoet niet meer. ‘De huidige onvrede over politici en de maatschappelijke polarisatie roepen om een nieuwe democratie’, lees ik”, aldus Hammenaar Harmsen.

Onvrede
„Deze onvrede merk ik eveneens in de Twenterandse samenleving en ook bij mij zit die onvrede. De gemeenteraad is onvoldoende een afspiegeling van de maatschappij, draagvlak voor genomen besluiten ontbreekt regelmatig en we sluiten onvoldoende aan bij een maatschappij die snel verandert. Als raad zouden we dus mee moeten gaan met de tijd, we moeten lef hebben om zaken wellicht rigoureus te veranderen en te kiezen voor nieuwe structuren.”

Hoofdlijnen
‘Code Oranje’ geeft voorbeelden van mogelijkheden om zaken anders te doen: een raad van 150 personen die vier keer per jaar bij elkaar komt en stuurt op hoofdlijnen, waarna een wethouder, die naar deze post heeft gesolliciteerd, aan de slag gaat met de uitvoering. De raad controleert vervolgens het werk van de wethouder. Een ander voorbeeld: de raad wordt niet meer gekozen, maar via loting samengesteld.

Wenselijk
„Of het de oplossing is weet ik niet”, aldus Harmsen, „maar de discussie met elkaar aangaan over een nieuw systeem zou voor de gemeente Twenterand wenselijk zijn. Als raad moeten we het lef hebben om het ‘ouderwetse’ systeem los te laten, over onze eigen schaduw durven te springen en vanaf het jaar 2018, dus bij de nieuwe verkiezingen, met elkaar te gaan werken aan het nieuwe politieke systeem11.”

Volgens burgemeester Cornelis Visser sluit de mening van Harmsen goed aan bij de inspanningen van de raadswerkgroep burgerparticipatie. Die groep ontwikkelt momenteel plannen om de betrokkenheid van de burgers bij de lokale politiek te vergroten.

Almelo e.o.