Volledig scherm
Arnold Kootstra © Jacob Melissen

Twentse paardenfokker Arnold Kootstra (57) overleden

MARKELO/DEN HAM - Paardenfokker Arnold Kootstra (57) uit Markelo, die 20 jaar lang bedrijfsleider bij Stal Roelofs in Den Ham is geweest, is deze week onverwacht overleden. 

Arnold Kootstra heeft tot 2011 twintig jaar een bepalende rol gespeeld bij de Hammer fokkerij. Daar vormde hij met eigenaar Herman Roelofs een span. 

Kootstra was springruiter toen hij in 1991 in dienst trad bij Stal Roelofs. Daar groeide hij in korte tijd uit tot de spil van het bedrijf, dat zich als een van de eerste fokkerijen in Nederland specialiseerde in de springrichting. 

Volgens de Roelofs-filosofie waren gezondheid en een royaal bloedaandeel onderdeel van het fokdoel. Kootstra was deskundig in het selecteren van jonge paarden op gezondheid en talent. 

„Arnold heeft een groot en bepalend stempel gezet op onze fokkerij.  We zijn heel erg geschrokken van zijn plotselinge overlijden”, aldus Hetty Roelofs.

Visie

Volgens haar was Kootstra bedreven in het testen van zeer jonge fokproducten in het vrij bewegen en vrij springen. Hij onderzocht de jonge paarden in een vroeg stadium. Met die vooruitstrevende formule kon Roelofs een efficiencyslag maken.  

Hetty Roelofs: „Kootstra had een goede visie, hij was een vakman en bovendien een superkerel. Zonder hem hadden we dit met ons bedrijf nooit kunnen bereiken.”

Kootstra maakte in 2011 de overstap naar de fokkerij-afdeling van Stal Eurocommerce in Lochem. Kort daarna trad hij als inspecteur in dienst van de KWPN, Koninklijk Warmbloed Paard Nederland.

  1. Boeren in en bij natuur: de Broeninks uit Langeveen en Bruinehaar kunnen het wel
    PREMIUM

    Boeren in en bij natuur: de Broeninks uit Langeveen en Bruinehaar kunnen het wel

    BRUINEHAAR/LANGEVEEN - Boerenprotesten op snelwegen, colonnes met trekkers naar hoofdsteden en acties bij supermarkten: de agrarische wereld is in rep en roer. Maar te midden van die hectiek, boeren vader Jan en zoon Jorg Broenink uit Langeveen en Bruinehaar rustig verder. Zij voorzagen de problemen twintig jaar geleden al en maakten de overstap naar ‘wroetvarkens’ en oer-Hollandse blaarkopkoeien.

Almelo e.o.