Twentenaren Bia Sarton (R) en Tineke Rabou maken in het kader van 75 jaar bevrijding grote Hanna van Hendrik-achtige theatervoorstelling in Noord-Limburg.
Volledig scherm
PREMIUM
Twentenaren Bia Sarton (R) en Tineke Rabou maken in het kader van 75 jaar bevrijding grote Hanna van Hendrik-achtige theatervoorstelling in Noord-Limburg. © Emiel Muijderman

Twentse theatermakers brengen barre tocht uit de oorlog tot leven

ALMELO/VRIEZENVEEN - Meer dan zesduizend inwoners van Noord-Limburg moesten in 1944 noodgedwongen hun huizen verlaten. Nu, 75 jaar later, herleeft hun barre overlevingstocht door Oost- en Noord-Nederland in de grootschalige theatervoorstelling die de Twentse theatermakers Bia Sarton en Tineke Rabou maakten.

Eigenlijk heeft ze het altijd wel geweten. Dat oude dagboekje dat al die jaren bij haar moeder thuis in een kast had gelegen, moest en zou nog een keer tot een voorstelling leiden. „Ik had er al eens stiekem stukken in gelezen”, zegt Tineke Rabou uit Almelo. „Het was een bizar verhaal. Het verhaal van mijn moeder over de laatste negen maanden van de oorlog. Hoe ze gescheiden werd van haar ouders en broers en samen met haar drie zussen en duizenden anderen door de Duitsers werd weggevoerd uit haar geboortestreek. Ze heeft er later nooit meer over gepraat, maar hier stond haar verhaal. Toen ik het voor de eerste keer las, heb ik echt moeten huilen.”

Almelo e.o.