Twentse trekkerrijdster (17) waarschuwt fietsende schooljeugd voor gevaren landbouwverkeer

VIDEOVRIEZENVEEN - Anne Maassen (17) uit Diepenheim rijdt op de trekker. Een voertuig dat risico's met zich meebrengt. Want in de cabine hoor je nauwelijks geluiden van buiten en in de spiegels zie je niet alles dat zich naast en achter de trekker afspeelt. Dat wil ze uitleggen aan basisschoolleerlingen, om het aantal ongelukken terug te dringen.

Per jaar overlijden gemiddeld elf mensen bij ongevallen met landbouwvoertuigen (zie kader, onder). Aan leerlingen uit groep 7 en enkele scholieren uit groep 8 van zeven basisscholen in Vriezenveen toonde Anne afgelopen donderdag en vrijdag de gevaren van trekkers en andere grote landbouwvoertuigen.

Onthoofd

Dat deed ze niet in haar eentje. De afdeling Twenterand van Veilig Verkeer Nederland (VVN) is al jaren betrokken bij dit zogeheten VOMOL-project in de gemeente. Die afkorting staat voor Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer. Gedurende twee dagen nam Anne de leiding over. Het organiseren van het project telt mee voor haar examen op het AOC Oost in Almelo.

De politie hielp mee en het bedrijf Dekker Vriezenveen was aanwezig met vier landbouwvoertuigen: een hakselaar, ploeg, hark en kiepwagen. "Als de ploeg je raakt, word je onthoofd", aldus Anne met een stalen gezicht. Het bewijs werd vrijdag al snel geleverd, al was het slachtoffer gelukkig een pop: Harry. 

Uitwijken naar berm

De ploeg is gevaarlijk omdat ie uitzwenkt, de chauffeur van de kiepwagen ziet een automobilist alleen als ie op een afstand rijdt van zestien meter of meer, in de cabine van de hakselaar hoor je niet wat zich buiten afspeelt en als de hark met haar uitstekende delen passeert, kun je als fietsende scholier maar beter in de berm gaan staan. 

Leerling Maarten Kromhof van basisschool De Bron in Vriezenveen: "Ik word onderweg wel eens gepasseerd door grote trekkers. Meestal ga ik dan aan de kant van de weg fietsen. Ik fiets dus wel door. Nu heb ik geleerd dat ik beter in de berm kan gaan staan. Dat ga ik in vervolg doen." 

Lesje geleerd. Project geslaagd dus. Al is Annes missie dat nog niet. "Ik ben pas tevreden als er helemaal geen slachtoffers meer vallen door landbouwverkeer."

Jaarlijks 11 doden
Tussen 2006 en 2015 vielen in Nederland jaarlijks gemiddeld elf verkeersdoden bij ongevallen met landbouwvoertuigen. Ook raken elk jaar tientallen mensen ernstig gewond. Al is dat laatste getal volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid sinds 2009, toen het er 46 waren, niet meer betrouwbaar vast te stellen.

Volledig scherm
Anne Maassen op een John Deere van Dekker Vriezenveen. Chauffeurs van dat bedrijf helpen haar bij haar project om scholieren op de gevaren van landbouwverkeer te wijzen. © Lenneke Lingmont

Almelo e.o.