Volledig scherm
© Erna Lammers

Uitrijden mest in Vriezenveen en Reutum niet onder natuurbeschermingswet

REUTUM/VRIEZENVEEN Milieuclub Mobilisation for the Environment (MOB) heeft er vergeefs bij de Raad van State voor gepleit het uitrijden van mest op te nemen in natuurbeschermingswetvergunningen (nbw) van veehouders. De Raad van State verwierp de bezwaren van MOB tegen de nbw-vergunningen die twee melkveehouders uit Reutum en Vriezenveen van de provincie Overijssel hebben gekregen voor het uitbreiden van hun bedrijven. ‘Indien het uitrijden van mest had moeten worden meegeteld in de stikstofuitstoot op natuurgebieden, hadden de vergunningen niet verleend kunnen worden’, aldus MOB.

De milieuclub vindt dat het houden van vee en het uitrijden van mest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De Raad van State, zo bleek vrijdag, vindt echter van niet. De hoogste bestuursrechter geeft MOB erin gelijk dat vee mest produceert. ‘Boeren kunnen ook op andere manieren van hun mest afkomen door die af te voeren naar een verwerker of naar een biovergistingsinstallatie’ aldus de RvS.
In april werd in de wet vastgelegd dat voor het uitrijden van mest geen nbw-vergunning nodig is. De twee agrariërs kunnen nu uitbreiden tot zo’n 120 stuks melkvee. Ze hebben een nbw-vergunning nodig omdat ze zijn gevestigd bij Natura 2000-gebieden.

Almelo e.o.