Uitroep ‘zwart is zwart’ nauwelijks hoorbaar bij Sinterklaasintocht in Vriezenveen

VIDEOVRIEZENVEEN – Enkele bezoekers scanderen zaterdagavond ‘zwart is zwart’ bij de aankomst van Sinterklaas in Vriezenveen. Het geluid komt nauwelijks boven de Sinterklaasliedjes uit. Daarmee verloopt de eerste Twentse intocht met twee roetveegpieten vrijwel zonder wanklank.

Opvallend is de intocht wel. Maar dat heeft vooral te maken met het tijdstip, aan het eind van de middag en begin van de avond. Vriezenveen bestaat 650 jaar en om die reden wilde het organiserend comité iets bijzonders op touw zetten. De intocht werd afgesloten met een lasershow op het Tilanusplein.

Bij aankomst van de pakjesboot bij het station schemert het nog. Maar op het moment dat de Sint voet aan vaste wal zet, is door het donker al nauwelijks meer te zien welke piet nu geheel bruin is of dat hij hier en daar een veeg schmink heeft gekregen.

Volledig scherm
De aankomst van Sinterklaas in Vriezenveen heeft dit jaar voor het eerst plaats aan het eind van de middag. © RIKKERT HARINK

‘Niet in discussie’

De oplettende bezoeker die de twee van de vijftig roetveegpieten uit het gezelschap weet te halen, hoeft tegenover het duo niet over hun uiterlijk te beginnen. Ze hebben duidelijke instructies meegekregen om geen commentaar te geven. Laat staan de discussie aan te gaan.

Daar houden alle pieten zich aan. Sinterklaas geeft desgevraagd aan blij te zijn met de twee bijzondere helpers. ,,Ik ben er blij mee, omdat de kinderen in Vriezenveen er blij mee zijn’’, is hij er kort over. De vele honderden ouders die met hun kinderen bij de intocht zijn, hebben allemaal hun mening over de roetveegpieten, maar lopen daar niet mee te koop.

Volledig scherm
Pieten dansen op een ponton in het water, in afwachting van de pakjesboot van Sinterklaas. © RIKKERT HARINK

Kinderfeest

,,Op een dag als vandaag genieten we van een kinderfeest. Bij hen speelt het namelijk totaal niet’’, verwoordt Mirna Volkerink en wijst op haar dochters Salomé (6) en Eden (3) langs de kade. ,,Onze kinderen zien roetveegpieten op televisie. Dat vinden ze heel normaal. Wat mij betreft mogen er volgend jaar wel meer dan twee meelopen.’’

Veel ouders denken daar anders over. Ruben Flims uit De Pollen bijvoorbeeld stoort zich mateloos aan alle ‘poeha rondom zwarte pieten’. ,,Het zou racisme zijn. Wat een onzin. Ik vrees dat die gekkigheid nog verder doorslaat en er volgend jaar weer meer roetveegpieten zijn. Heel jammer.’’

Volledig scherm
Aankomst van de boot bij de brug in Vriezenveen. © RIKKERT HARINK

Ouders merken op dat het dit jaar drukker is bij de intocht dan voorgaande jaren.  Dat heeft waarschijnlijk te maken met het jubileumjaar, maar mogelijk ook met het tijdstip. ,,Wij zijn erg blij met dit tijdstip van de intocht. Ons jongste kind slaapt nog in de middag en dat ritme hoefden we nu niet te onderbreken. Bovendien vind ik de intocht bijzonder sfeervol in het donker’’, zegt Annerieke Brink.

Volledig scherm
© RIKKERT HARINK

Almelo e.o.