Volledig scherm
Een stalbrand in Langeveen © Bert Kamp

Uitvinding om levens te sparen bij stalbrand

DEN HAM - Gevels die bij brand wegklappen, waardoor dier en mens tijdig kunnen vluchten. Dierenarts Bulle Koster uit Den Ham bedacht die oplossing vlak na een brand in een kalverstal in Hoge Hexel in de gemeente Wierden.

„De dieren hingen in de hekken toen ze probeerden te ontkomen. Ik zag dat er alleen een damwandje voor zat. Dat bracht mij op het idee van een wegklappende wand bij een calamiteit”, vertelt Koster. Daardoor ontstaat een opening waardoor de dieren kunnen vluchten.

Stalbranden
Volgens de Hammenaar vliegt er wekelijks wel ergens een stal in brand. Dit jaar zijn al 126.000 dieren verbrand of gestikt in de rook. Meestal gaat het om kippen en varkens die in gesloten systemen worden gehouden. Sinds 2006 zijn 154 stalbranden geweest waarbij tegen de twee miljoen dieren het leven lieten. De meeste branden ontstaan door kortsluiting.

Stalpaneel
Het is volgens Koster afdoende als een geveldeel van twee meter hoog omvalt. Het systeem moet met de hand kunnen worden bediend, maar ook automatisch kunnen inschakelen. Het maakt een stalpaneel van 2 bij 4 meter hooguit 200 euro duurder. Detectiesystemen zijn reeds aanwezig en kunnen in bestaande en in nieuwbouw eenvoudig op de ‘klappanelen’ worden aangesloten.

Toch staat niemand te trappelen de vinding verder met de bedenker te ontwikkelen, zegt hij. „Ik heb contact gehad met verzekeraars, stallenbouwers en de brandpreventiesector. Ze vinden het reuze interessant, maar er gebeurt verder niks. Sommigen laten zelfs niks meer van zich horen. Maar ik blijf ermee bezig. Er zal wel eens een keer iemand wakker worden.”

Hoogbouw
Koster ziet ook mogelijkheden voor mensen in hoogbouw. Als flats uitklapbare gevels krijgen, die in horizontale stand blijven staan, ontstaat er bij een calamiteit een platform waar mensen naartoe kunnen vluchten in afwachting van de hulpverlening, denkt hij. Meerdere platforms rondom een verdieping vormen zelfs een vluchtroute naar een veilige plek, ver genoeg van de brand, schetst hij zijn plan. Hij zoekt een partner voor verdere ontwikkeling van die vinding.

Brandweer Twente
Deze vinding is overigens nog zo vers dat de Brandweer Twente zich er nog niet in heeft kunnen verdiepen. „Ook landelijk zijn er nog geen standpunten ingenomen. Mocht het octrooi hiervoor toegekend worden, dan zal de landelijke projectgroep Brandweer Nederland dit nader onderzoeken”, zegt een woordvoerder van de Twentse brandweer.

Bekijk hieronder een video van een een proefopstelling die laat zien hoe de vinding werkt. Een muurtje krijgt een signaal dat er brand is en via een stroomstootje naar de sloten wordt het muurtje door twee bladveren naar buiten gedrukt.

Almelo e.o.