Vaccinatieplicht in Malta vervalt, maar vakantie Tom (24) uit Den Ham blijft onzeker
DEN HAM - De vriendengroep van Tom Nijenhuis (24) gaat op 28 juli op vakantie naar Malta, maar Tom zelf leek achter te moeten blijven in Den Ham. Het eiland in de Middellandse Zee was van plan om afgelopen nacht een vaccinatieplicht in te voeren, maar heeft de regels op het allerlaatste moment tóch versoepeld. „Maar ik ben alsnog bang dat mijn vakantie niet doorgaat.”
Michel van BallegooijLaatste update:15-07-21, 11:28
Tom en zijn drie vrienden kozen ervoor om aan het begin van dit jaar een vakantie te boeken. Via Airbnb vonden ze een privé-accommodatie op Malta. „We kozen bewust voor Malta, want dit land kreeg in Nederland als eerste de kleurcode groen”, zegt Tom. Nu de deltavariant van het coronavirus oprukt worden de coronaregels in veel landen ook strenger, zo ook in Malta.
Malta wilde als eerste land in Europa een vaccinatieplicht instellen. Alleen volledig gevaccineerde reizigers zouden dan nog toegang tot het eiland krijgen. Dit zorgde voor proberen bij de vriendengroep uit Den Ham. Tom Nijenhuis krijgt zijn tweede vaccinatie namelijk pas in augustus, terwijl de rest van zijn vrienden al volledig gevaccineerd is. Tom zou dan in Twente moeten blijven, terwijl zijn drie gevaccineerde vrienden wel konden gaan.
Malta krabbelt terug
Als ik realistisch ben, denk ik niet dat mijn vakantie doorgaat
Tom Nijenhuis
Onder druk van de Europese Commissie kwam Malta gisteren terug op eerder aangekondigde maatregelen. Het eiland wilde niet-gevaccineerde vakantiegangers vanaf vandaag weren. De EC vroeg maandag om opheldering over het Maltese besluit, omdat het daarmee afwijkt van Brussels beleid dat stelt dat iemand die met de EU-coronapas aantoont volledig ingeënt te zijn, negatief getest of hersteld van Covid-19, vrij mag reizen.
„We zijn het eerste EU-land dat dit doet’’, sprak minister voor Volksgezondheid Chris Fearne. ,,Maar we moeten onze samenleving beschermen.” Het land kent, met 79 procent volledig ingeënte volwassenen, de hoogste vaccinatiegraad van Europa. 84 procent van de Maltezers heeft in elk geval één prik gehad. Het merendeel van de nieuwe besmetting wordt in verband gebracht met de komst van toeristen.
Quarantaineplicht
In plaats van het weren van niet gevaccineerde buitenlanders stelt Malta nu een quarantaineplicht in. Die geldt zowel voor toeristen als zakenreizigers. Bij aankomst moeten buitenlanders het Europese coronapaspoort overleggen ter controle van vaccinatie of negatieve test. Hoelang de isolatie gaat duren, werd niet direct gemeld. Voor reizigers uit hoogrisicogebieden - zogenaamde rode landen - geldt nu een periode van twee weken.
Dit lijkt goed nieuws voor veel vakantiegangers, maar Tom vreest dat er weinig verandert. De kans is namelijk groot dat Nederland vanaf donderdag de kleurcode ‘rood’ krijgt en wordt gezien als een hoogrisicogebied. „Twee weken in quarantaine gaan is geen optie. Dan zou ik vandaag al alleen moeten vertrekken en ook nog een negatieve test moeten regelen. Als ik realistisch ben, denk ik niet dat mijn vakantie doorgaat.”
Gewoon gaan
Tom zou een gok kunnen wagen en alsnog het vliegtuig kunnen pakken naar Malta, samen met zijn vrienden. De reis is tenslotte al betaald en dat geld krijgt hij niet terug. „Maar dat is wel een grote gok”, zegt hij. „Ik hoop eigenlijk dat er in de regelgeving iets verandert, zodat een negatieve test voldoende is voor een vakantie. Maar dan moet Nederland wel kleurcode oranje krijgen.”